Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jesienne kawy od mistrza
Artykuł sponsorowany
Artykuł sponsorowany 03.11.2025 14:53

Jesienne kawy od mistrza

Jesienne kawy od mistrza
Fot. materiał promocyjny

Klasyczną i rozpoznawalną na całym świecie kawą jest bez wątpienia espresso. Niewielka ilość gęstego, gorącego napoju w miniaturowej filiżance dla wielu nadal jest fanaberią i wymysłem kawoszy. Tymczasem barista – Michał Knap – udowadnia, że małą porcję kawy można zamienić nie tylko w rozgrzewający, ale i pobudzający zmysły napój. Oto pięć przepisów od Wicemistrza Polski Baristów, które zachwycą nawet tych, którzy kawę piją tylko w dużym kubku. 

Espresso to historia ludzi

Kiedy w 1901 roku Luigi Bazzera stworzył swój ekspres do kawy, a potem zaprezentował jego działanie, świat nigdy nie był już taki sam. To za sprawą wynalazcy powstało również espresso, które podbiło gusta i pobudziło mieszkańców ówczesnej Europy. Mała, lecz niezwykle silna porcja kawy popularna jest również i dzisiaj.

Doskonale wie o tym Michał Knap, który w ramach współpracy z Media Expert tworzy historię kawy na nowo. Specjalista zaprezentował kilka kaw na bazie espresso. Doświadczony barista do kawy dodaje m.in.: bitą śmietanę, pulpę z dyni, a nawet tonic. Nietypowe składniki sprawiają, że kawa jest lżejsza, słodsza i czuć w niej jesień.

Z samych dodatków nie powstałyby jednak tak znakomite napoje. Wszystko bowiem zależy od kawy.  W ramach współpracy ekspert postawił na rzemieślniczą kawę Cebral Café. Jedynym dystrybutorem tych ziaren w Polsce jest sklep Media Expert. 

Niech żyje espresso!

Knap, jak na baristę przystało, swoje przepisy oparł o klasyczne espresso. Odgrywa ono kluczową rolę i nadaje całości charakteru. Dlatego przygotuj espresso z ziaren Cebral Café, a potem z poradami wicemistrza dodaj niezbędne składniki.

Espresso z bitą śmietaną

  • Słynne Espresso con Panna, czyli porcja kawy i bita śmietana to jeden z najłatwiejszych napojów, jakie można przygotować. 
  • Do filiżanki wystarczy przelać zaparzoną kawę, a na wierzchu rozprowadzić bitą śmietanę. Nie można przesadzić jednak z ilością dodatku. Wystarczy naprawdę niewielka ilość, a doznania smakowe będą nieziemskie. 

Mokka z bitą śmietaną

  • Kolejną propozycją baristy jest mokka, czyli espresso z dodatkiem czekolady i spienionego mleka. Ekspert odchodzi jednak od klasyki i napój uzupełnia o porcję bitej śmietany oraz wanilię z karmelem, bo jak wiadomo, słodyczy nigdy dość. Przygotowanie należy rozpocząć od wlania sosu czekoladowego do kubka. 
  • Następnie wystarczy dodać espresso i delikatnie wymieszać składniki. 
  • Kiedy powstanie jednolita mieszanina, można wlać spienione mleko. Na koniec wystarczy rozprowadzić sporą dawkę bitej śmietany, a na wierzchu rozsypać posypkę waniliowo-karmelową. 

Espresso z tonikiem

  • Jesienią każdemu przyda się dawka orzeźwienia, dlatego kolejnym dodatkiem do espresso jest tonik. Szklankę z grubego szkła należy wypełnić kostkami lodu. 
  • Dopiero wtedy można wlać tonik cytrusowy. Trzeba przy tym pamiętać, aby zostawić miejsce na kawę, którą wlewa się na samym końcu. 
Jesienne kawy od mistrza
Fot. materiał promocyjny

Domowa kawa dyniowa lepsza niż z sieciówki

Od kilku jesiennych sezonów wśród kawoszy ogromną popularnością cieszy się Pumpkin Spice Latte i piernikowe latte. Dyniowe i korzenne dodatki to prawdziwy must have również i tej jesieni. Barista zachęca jednak, aby te popularne napoje przygotować własnoręcznie, zwłaszcza że z jego przepisami jest to bardzo łatwe.

Pumpkin Spice Latte

  • W tym wypadku barista rezygnuje z używania gotowego syropu dyniowego, a napój przygotowuje z pulpy z dyni. Warzywo dzień wcześniej należy obrać i ugotować razem z kardamonem i cynamonem. 
  • Dodatek należy nabrać łyżką i przełożyć go do szklanego kubka. 
  • Następnie trzeba zalać go spienionym mlekiem, które prawie w całości wypełni naczynie. 
  • Na koniec porcja gorącego espresso i gotowe. 

Gingerbread latte

  • Jak mówi Michał Knap – nie samym espresso człowiek żyje – więc pora przygotować kawę piernikową. 
  • Na spód większej filiżanki należy wlać syrop piernikowy, a potem zalać go espresso. 
  • W międzyczasie trzeba spienić ciepłe mleko i przelać je do naczynia. Ozdobny wzór z pianki na wierzchu z pewnością będzie dopełnieniem całości. 
Jesienne kawy od mistrza
Fot. materiał promocyjny 
Tagi: Kawa Deser Mleko