Jesienne kawy od mistrza
Klasyczną i rozpoznawalną na całym świecie kawą jest bez wątpienia espresso. Niewielka ilość gęstego, gorącego napoju w miniaturowej filiżance dla wielu nadal jest fanaberią i wymysłem kawoszy. Tymczasem barista – Michał Knap – udowadnia, że małą porcję kawy można zamienić nie tylko w rozgrzewający, ale i pobudzający zmysły napój. Oto pięć przepisów od Wicemistrza Polski Baristów, które zachwycą nawet tych, którzy kawę piją tylko w dużym kubku.
Espresso to historia ludzi
Kiedy w 1901 roku Luigi Bazzera stworzył swój ekspres do kawy, a potem zaprezentował jego działanie, świat nigdy nie był już taki sam. To za sprawą wynalazcy powstało również espresso, które podbiło gusta i pobudziło mieszkańców ówczesnej Europy. Mała, lecz niezwykle silna porcja kawy popularna jest również i dzisiaj.
Doskonale wie o tym Michał Knap, który w ramach współpracy z Media Expert tworzy historię kawy na nowo. Specjalista zaprezentował kilka kaw na bazie espresso. Doświadczony barista do kawy dodaje m.in.: bitą śmietanę, pulpę z dyni, a nawet tonic. Nietypowe składniki sprawiają, że kawa jest lżejsza, słodsza i czuć w niej jesień.
Z samych dodatków nie powstałyby jednak tak znakomite napoje. Wszystko bowiem zależy od kawy. W ramach współpracy ekspert postawił na rzemieślniczą kawę Cebral Café. Jedynym dystrybutorem tych ziaren w Polsce jest sklep Media Expert.
Niech żyje espresso!
Knap, jak na baristę przystało, swoje przepisy oparł o klasyczne espresso. Odgrywa ono kluczową rolę i nadaje całości charakteru. Dlatego przygotuj espresso z ziaren Cebral Café, a potem z poradami wicemistrza dodaj niezbędne składniki.
Espresso z bitą śmietaną
- Słynne Espresso con Panna, czyli porcja kawy i bita śmietana to jeden z najłatwiejszych napojów, jakie można przygotować.
- Do filiżanki wystarczy przelać zaparzoną kawę, a na wierzchu rozprowadzić bitą śmietanę. Nie można przesadzić jednak z ilością dodatku. Wystarczy naprawdę niewielka ilość, a doznania smakowe będą nieziemskie.
Mokka z bitą śmietaną
- Kolejną propozycją baristy jest mokka, czyli espresso z dodatkiem czekolady i spienionego mleka. Ekspert odchodzi jednak od klasyki i napój uzupełnia o porcję bitej śmietany oraz wanilię z karmelem, bo jak wiadomo, słodyczy nigdy dość. Przygotowanie należy rozpocząć od wlania sosu czekoladowego do kubka.
- Następnie wystarczy dodać espresso i delikatnie wymieszać składniki.
- Kiedy powstanie jednolita mieszanina, można wlać spienione mleko. Na koniec wystarczy rozprowadzić sporą dawkę bitej śmietany, a na wierzchu rozsypać posypkę waniliowo-karmelową.
Espresso z tonikiem
- Jesienią każdemu przyda się dawka orzeźwienia, dlatego kolejnym dodatkiem do espresso jest tonik. Szklankę z grubego szkła należy wypełnić kostkami lodu.
- Dopiero wtedy można wlać tonik cytrusowy. Trzeba przy tym pamiętać, aby zostawić miejsce na kawę, którą wlewa się na samym końcu.

Domowa kawa dyniowa lepsza niż z sieciówki
Od kilku jesiennych sezonów wśród kawoszy ogromną popularnością cieszy się Pumpkin Spice Latte i piernikowe latte. Dyniowe i korzenne dodatki to prawdziwy must have również i tej jesieni. Barista zachęca jednak, aby te popularne napoje przygotować własnoręcznie, zwłaszcza że z jego przepisami jest to bardzo łatwe.
Pumpkin Spice Latte
- W tym wypadku barista rezygnuje z używania gotowego syropu dyniowego, a napój przygotowuje z pulpy z dyni. Warzywo dzień wcześniej należy obrać i ugotować razem z kardamonem i cynamonem.
- Dodatek należy nabrać łyżką i przełożyć go do szklanego kubka.
- Następnie trzeba zalać go spienionym mlekiem, które prawie w całości wypełni naczynie.
- Na koniec porcja gorącego espresso i gotowe.
Gingerbread latte
- Jak mówi Michał Knap – nie samym espresso człowiek żyje – więc pora przygotować kawę piernikową.
- Na spód większej filiżanki należy wlać syrop piernikowy, a potem zalać go espresso.
- W międzyczasie trzeba spienić ciepłe mleko i przelać je do naczynia. Ozdobny wzór z pianki na wierzchu z pewnością będzie dopełnieniem całości.
