Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jest pełne świeżych owoców i nie wymaga pieczenia. Ciasto "Lodowiec" to hit sezonu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.06.2025 17:52

Jest pełne świeżych owoców i nie wymaga pieczenia. Ciasto "Lodowiec" to hit sezonu

Jest pełne świeżych owoców i nie wymaga pieczenia. Ciasto "Lodowiec" to hit sezonu
Fot. youtube.com/Kulinarneprzygody

Choć kremowe, ciasto lodowiec jest bardzo letnie. A to dzięki wykończeniu owocami. Najlepiej smakuje w ciepłe dni do popołudniowej kawy.

Ciasto bez pieczenia

Prosta baza budyniowo kremowa, biszkopt i owocowy wierzch. Z takim ciastem można śledzić lato. W miarę jak kolejne owoce pojawiają się na bazarze, my sięgamy po nie, nadając coraz to nowe oblicze sprawdzonemu przepisowi.

Ciasto to jest ciastem bez pieczenia oczywiście tylko wtedy, kiedy w roli spodu biszkoptowego użyjemy gotowych biszkoptów. Są one przeważnie bardziej zwarte niż upieczone w domu, ale w kremowej masie nie jest to wada, a może być nawet zaletą.

Jest pełne świeżych owoców i nie wymaga pieczenia. Ciasto "Lodowiec" to hit sezonu
Fot. youtube.com/Kulinarneprzygody

Ciasto z galaretką i owocami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Nasz wariant może wyglądać zupełnie inaczej niż ten u autorki. Cała różnica leży właśnie w owocach i kolorze użytej galaretki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 l mleka
  • 1 kostka masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie wybranej galaretki
  • Owoce do przybrania ciasta
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka kakao
Jest pełne świeżych owoców i nie wymaga pieczenia. Ciasto "Lodowiec" to hit sezonu
Fot. youtube.com/Kulinarneprzygody

Ciasto lodowiec

Do garnka wlewamy ¾ l mleka. Dodajemy cukier, mieszamy i podgrzewamy. W osobnym naczyniu rozrabiamy w pozostałym mleku budyń i mąkę pszenną. 

Kiedy mleko zawrze, dolewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Garnek zestawiamy z gazu, przykrywamy budyń folią na dotyk i odstawiamy do przestudzenia.

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Masło w temperaturze pokojowej zaczynamy miksować, aż będzie napowietrzone i luźne.

Do masła dodajemy partiami przestudzony budyń. Kiedy składniki się połączą, dzielimy masę na dwie partie. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Jest pełne świeżych owoców i nie wymaga pieczenia. Ciasto "Lodowiec" to hit sezonu
Fot. youtube.com/Kulinarneprzygody

Formę ok. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na nim układamy warstwę biszkoptów. Smarujemy je sokiem z cytryny rozmieszanym ze szklanką wody. Na biszkopty wylewamy jedną z połówek masy.

Na budyniu układamy drugą warstwę biszkoptów i znów smarujemy wodą z sokiem cytrynowym. Ciasto polewamy masą z drugiej miski. Dokładnie wyrównujemy. 

Owoce płuczemy i kroimy, by nadać im odpowiednią wielkość do przybrania ciasta. Układamy je ciasno na warstwie budyniu i delikatnie zalewamy tężejącą galaretką.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe pampuchy i zupę pomidorową na sercach drobiowych.

Jest pełne świeżych owoców i nie wymaga pieczenia. Ciasto "Lodowiec" to hit sezonu
Fot. youtube.com/Kulinarneprzygody