Jest pełne świeżych owoców i nie wymaga pieczenia. Ciasto "Lodowiec" to hit sezonu
Choć kremowe, ciasto lodowiec jest bardzo letnie. A to dzięki wykończeniu owocami. Najlepiej smakuje w ciepłe dni do popołudniowej kawy.
Ciasto bez pieczenia
Prosta baza budyniowo kremowa, biszkopt i owocowy wierzch. Z takim ciastem można śledzić lato. W miarę jak kolejne owoce pojawiają się na bazarze, my sięgamy po nie, nadając coraz to nowe oblicze sprawdzonemu przepisowi.
Ciasto to jest ciastem bez pieczenia oczywiście tylko wtedy, kiedy w roli spodu biszkoptowego użyjemy gotowych biszkoptów. Są one przeważnie bardziej zwarte niż upieczone w domu, ale w kremowej masie nie jest to wada, a może być nawet zaletą.

Ciasto z galaretką i owocami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Nasz wariant może wyglądać zupełnie inaczej niż ten u autorki. Cała różnica leży właśnie w owocach i kolorze użytej galaretki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 l mleka
- 1 kostka masła
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 opakowanie wybranej galaretki
- Owoce do przybrania ciasta
- 1 opakowanie biszkoptów
- Sok z ½ cytryny
- 1 łyżka kakao

Ciasto lodowiec
Do garnka wlewamy ¾ l mleka. Dodajemy cukier, mieszamy i podgrzewamy. W osobnym naczyniu rozrabiamy w pozostałym mleku budyń i mąkę pszenną.
Kiedy mleko zawrze, dolewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Garnek zestawiamy z gazu, przykrywamy budyń folią na dotyk i odstawiamy do przestudzenia.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Masło w temperaturze pokojowej zaczynamy miksować, aż będzie napowietrzone i luźne.
Do masła dodajemy partiami przestudzony budyń. Kiedy składniki się połączą, dzielimy masę na dwie partie. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Formę ok. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na nim układamy warstwę biszkoptów. Smarujemy je sokiem z cytryny rozmieszanym ze szklanką wody. Na biszkopty wylewamy jedną z połówek masy.
Na budyniu układamy drugą warstwę biszkoptów i znów smarujemy wodą z sokiem cytrynowym. Ciasto polewamy masą z drugiej miski. Dokładnie wyrównujemy.
Owoce płuczemy i kroimy, by nadać im odpowiednią wielkość do przybrania ciasta. Układamy je ciasno na warstwie budyniu i delikatnie zalewamy tężejącą galaretką.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe pampuchy i zupę pomidorową na sercach drobiowych.
