Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Robi furorę na stole

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Robi furorę na stole

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Robi furorę na stole
canva/olejx; Pawel Wodzynski/East News

Kisiel z żurawiny jest specjałem o przyjemnym, nieco cierpkim smaku. Eleganckie wigilijne danie jest ważnym elementem rodzinnego spotkania Iwony Pavlović. Jurorka telewizyjnego show zdradziła, jak przygotowuje się go u niej w domu. Przepis jest naprawdę prosty.

Piękna, niesamowicie intensywna czerwień kisielu z żurawiny idealnie odnajdzie się na świątecznym stole. Podany w towarzystwie makowego mleka czy bitej śmietany rarytas, skusi niejednego smakosza, a w przeciwieństwie do wielu innych dań, jego przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut.

Przepis na kisiel z żurawiny Iwony Pavlović

Składniki:

  • 1 kg świeżej żurawiny

  • 250 g cukru

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • woda

Jak zrobić kisiel z żurawiny? Iwona Pavlović zdradziła niezawodny przepis

Wieczorem, na dzień przed planowanym gotowaniem, żurawinę myjemy. Następnie mielimy ją w maszynce, a owocową masę łączymy z cukrem i odstawiamy na całą noc. Kolejnego dnia zlewamy do słoików i odstawiamy na dobę.

Po tym czasie przenosimy całość do garnka i ważymy. Wlewamy tyle wody, by 1 litr płynu przypadał na 250 g masy. Gotujemy całość, po czym wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Mieszając cały czas, jeszcze przez chwilę podgrzewamy.

Kisiel z żurawiny zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i przenosimy do naczyń, w których będziemy przysmak serwować. Podajemy po ostudzeniu solo, ze śmietanką lub mlekiem makowym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy słodkie pierogi z makiem oraz pyszną i aromatyczną wegańską wersję ryby po grecku.

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Robi furorę na stole
canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt