Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje
canva/SukiTawdry, Getty Images

Kiszone łodygi brokułów są nietypowym rarytasem. Dzięki aromatycznym przyprawom i odrobinie cierpliwości z zazwyczaj wyrzucanego produktu przygotujecie smakowitą przekąskę. Spodoba się nie tylko amatorom kiszonek. Spróbujecie?

Łodyga brokuła często niestety trafia do kosza na śmieci. A szkoda, bo ten twardy kawałek warzywa ma kilka zastosowań w kuchni. Można go m.in. ugotować w bulionie czy zetrzeć do surówki. Ciekawą opcją jest też zrobienie z niego smakowitej kiszonki. Prosty patent olśni nawet największych sceptyków.

Przepis na pyszne kiszone łodygi brokuła

Składniki:

  • 1 łodyga z większego brokuła

  • 500 ml wrzątku

  • 10 g soli

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu

  • 3 ząbki czosnku w łupinie

  • pół łyżeczki kminku (opcjonalnie)

  • kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie)

Wiemy, jak przygotować kiszone łodygi z brokuła. Już nigdy ich nie wyrzucisz.

Smakowitą kiszonkę z warzywnych resztek przyrządza się podobnie jak ogórki czy kapustę. Najpierw warzywo myjemy. Kroimy je w słupki i układamy w czystym i wyparzonym słoiku. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, pieprz i pozostałe przyprawy, których używamy.

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i rozpuszczamy w niej sól. Płynem zalewamy zawartość słoika i zakręcamy go niezbyt szczelnie. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na kilka dni.

Gdy smak kiszonki będzie nam dopowiadał, przenosimy ją do lodówki i zjadamy w ciągu kolejny kilku dni, dodając do kanapek, sałatek czy obiadu. Smacznego.

Wskazówka: w podobny sposób przygotować można liście czy łodygę kalafiora albo resztki z kalarepy. Patent sprawdzi się również w przypadku głąba kapusty.

Inne sprawdzone patenty na dania w duchu zero waste znajdziecie na naszej stronie. Ten artykuł zdradza prosty przepis na rosół z obierek. Z tego natomiast dowiecie się jak wykorzystać warzywne odpady do zrobienia smakowitych chipsów.

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje
dlerick, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: