Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja nie piecze zwykłego makowca. Aromatyczne dodatki podkręcają jego smak

Siostra Anastazja nie piecze zwykłego makowca. Aromatyczne dodatki podkręcają jego smak

Siostra Anastazja nie piecze zwykłego makowca. Aromatyczne dodatki podkręcają jego smak
canva/A-Lein; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Makowiec jest jednym z ciast, które często goszczą na świątecznych stołach. Prostą i pełną smaku wersję z korzennymi przyprawami zrobicie znacznie szybciej niż zawijany wypiek, a jej aromat idealnie podkreśli klimat uroczystych dni spędzonych w rodzinnym gronie. Musicie spróbować.

Dobrego makowca z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Proste i wzbogacone o aromatyczne przyprawy oraz orzechy ciasto według receptury siostry Anastazji nie będzie wyjątkiem. Deser jest słodki, przyjemnie wilgotny i pięknie pachnie, tworząc prawdziwie świąteczną atmosferę.

Przepis na korzenny makowiec siostry Anastazji

Składniki na makowiec:

  • 5 jaj

  • 200 g maku

  • 400 g cukru kryształu

  • 100 g migdałów

  • 1 łyżka goździków

  • pół laski wanilii

  • 1 łyżka mielonego cynamonu

  • 1 cytryna

Składniki na lukier:

  • 2 białka

  • 250 g cukru pudru

  • olejek migdałowy

Jak zrobić korzenny makowiec? Siostra Anastazja zdradziła swój przepis

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 27 cm lub prostokątną blachę o podobnej powierzchni wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Mak wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy go, studzimy i mielimy trzykrotnie w maszynce o drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.

Rozdrobniony mak ucieramy z cukrem, w trakcie stopniowo dodając żółtka. Następnie, nie przerywając miksowania, wsypujemy cynamon, rozdrobnione goździki, posiekane migdały, ziarenka wanilii oraz skórkę z cytryny. Dodajemy również pianę z białek. Masę przenosimy do formy i pieczemy od 40 do 50 minut. Wierzch makowca dekorujemy lukrem.

Jak przygotować lukier do makowca?

Do białek wsypujemy cukier puder i ucieramy całość na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy 4-5 kropel olejku migdałowego i przenosimy uzyskany krem na ciasto.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na makowiec. Szczególnie polecamy smakowitą wersję z owocami od Ewy Wachowicz. Być może też spodoba wam się wyśmienita odsłona z lekkim biszkoptem zaproponowana przez Anię Starmach.

Siostra Anastazja nie piecze zwykłego makowca. Aromatyczne dodatki podkręcają jego smak
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja