Kotlety jajeczne niegdyś królowały na polskich stołach. Zapomniane danie zrobisz w kilka chwil
Szybkie kotlety jajeczne będą idealnym pomysłem na obiad. Jeśli macie pod ręką ugotowane na twardo ich przygotowanie będzie niemalże ekspresowe. Jarskie danie z pewnością spodoba się waszym bliskim. Koniecznie spróbujcie.
Jeśli zastanawiacie się co zrobić na obiad, a macie w lodówce jajka, spróbujcie tego, dawniej dobrze znanego rarytasu. Kotlety z jaj są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych i spodobają się nie tylko wegetarianom. Będziecie zaskoczeni tym wspaniałym smakiem.
Przepis na szybkie kotlety jajeczne
Składniki:
5 jaj ugotowanych na twardo
1 jajo surowe
1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie szybkich kotletów jajecznych:
Ugotowane jajka pozbawiamy skorupek i rozdrabniamy przy pomocy widelca lub tarki do jarzyn. Umieszczamy je w misce wraz z jajem surowym, bułką tartą i natką pietruszki. Dodajemy także szczypiorek, jeśli go używamy.
Składniki dokładnie mieszamy i formujemy z nich owalne, lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i układamy na talerzu. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Dzięki temu trikowi łatwiej będzie je usmażyć. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i podgrzewamy danie po około 3 minuty z każdej strony. Gotowe kotleciki osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Szybkie kotlety jajeczne doskonale smakują z różnymi surówkami i purée ziemniaczanym. Można je też podać z sosem musztardowym i prostą sałatką z rukoli fety oraz pomidorków polaną sosem winegret. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania roślinne. Ten artykuł zdradza tajniki przyrządzania flaczków na bazie boczniaków. Z tego natomiast dowiecie się jak przyrządzić sycącą i pełną aromatu zupę pomidorową z czerwoną soczewicą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wysoka niczym góry i puszysta jak chmurka karpatka Ewy Wachowicz. Najlepszy deser do popołudniowej kawy
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: kwestiasmaku