Znudziły Ci się zwykłe schabowe? Amerykański patent nie ma sobie równych
Kotlety schabowe w panierce z ketchupu, majonezu i innych dodatków to pomysł na obiad w amerykańskim stylu. Kotlety schabowe są jeszcze smaczniejsze, bardziej soczyste i mają wyśmienitą, chrupiącą panierkę. Amerykański patent na kotlety podbije serce każdego smakosza.
Kotlety schabowe to tradycyjne danie, które zwykle przygotowujemy w panierce z jajka, mąki i bułki tartej. Kotlety w stylu amerykańskim są bardziej wyraźne w smaku, bardziej soczyste i z pewnością każdy będzie prosił o dokładkę. Panierka z majonezu, ketchupu, papryki mielonej i oregano nie ma sobie równych.
Kotlety schabowe przed panierowaniem i smażeniem zamarynujmy w przyprawach i odstawmy do lodówki na godzinę, aby mięso naszło ich smakiem. Schabowe smażymy na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Możemy wykorzystać również domowy smalec, który również ma wysoką temperaturę dymienia.
Do kotletów schabowych w amerykańskim stylu podajmy ulubione dodatki. Doskonale sprawdzą się gotowane lub pieczone ziemniaki z kminkiem, bukiet surówek z warzyw sezonowych lub zasmażana, młoda kapusta.
Amerykański patent na kotlety schabowe w niezwykłej panierce
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu bez kości
bułka tarta do panierowania
olej, smalec lub masło klarowane do smażenia
Składniki na marynatę:
2 jajka
łyżka majonezu
łyżka ketchupu pikantnego
2 łyżki mąki pszennej
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
pół łyżeczki papryki ostrej mielonej
łyżeczka soli
szczypta oregano
Jak zrobić kotlety schabowe po amerykańsku? Sekret tkwi w aromatycznej marynacie
Kawałki schabu oczyść i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Jajka wbij na głęboki talerz, dodaj sól, oregano, paprykę słodką i ostrą, ketchup, majonez i mąkę, następnie dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.
Kotlety obtocz w przygotowanej marynacie i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut na stronę, na złoty kolor.
Pomysł na równie pyszny obiad? Przygotuj kotlety mielone z serem i majonezem, a także soczyste żeberka w miodzie, dania zachwycą każdego smakosza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Nowa wersja klasyki
Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste
Źródło: blogzapetytem