Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kruche drożdżowe rogaliki siostry Anastazji. Pyszne śniadanie

Kruche drożdżowe rogaliki siostry Anastazji. Pyszne śniadanie

Kruche drożdżowe rogaliki siostry Anastazji. Pyszne śniadanie
canva/Mariha-kitchen; screen z filmu na kanale Wydawnictwa WAM na YouTube

Rogaliki drożdżowe są wyśmienitą słodką przekąską, która spodoba się wielu smakoszom. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je do porannej kawy. Z przepisu siostry Anastazji przygotujecie niezwykle kruchy rarytas, który zniknie z talerzy w okamgnieniu. Wszystko za sprawą wybornego nadzienia z czekolady i marcepanu. Spróbujecie?

Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą są doskonałym smakołykiem, który dam wam szybki zastrzyk energii o poranku. Choć może nie będzie to najzdrowsze śniadanie, czasami można sobie pozwolić na chwilę zapomnienia. Smakołyk spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie go przetestujcie.

Przepis na wyśmienite rogaliki drożdżowe siostry Anastazji

Składniki:

  • 250 g masła

  • 500 g mąki pszennej

  • 50 g drożdży

  • 2 jaja

  • 1/4 szklanki letniego mleka

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki cukru

  • pół łyżeczki soli

  • marcepan

  • biała czekolada

  • płatki migdałów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy wprost do miski i zasypujemy je cukrem. Dodajemy też 2-3 łyżki mąki. Wlewamy mleko i wszystko łączymy, delikatnie mieszając. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę siekamy z masłem na stolnicy.

Dodajemy zaczyn drożdżowy oraz śmietanę i sól. Sprawnie zagniatamy ciasto. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na niezbyt grube placki. Uzyskane blaty na rozcinamy na trójkąty, a na każdy z nich wykładamy trochę marcepanu i kawałek czekolady.

Układamy po łyżeczce płatków migdałów, jeśli ich używamy. Całość zawijamy w rogale i przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 20 minut. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem. Smacznego.

Kruche drożdżowe rogaliki siostry Anastazji. Pyszne śniadanie
Rogaliki drożdżowe skuszą niejednego amatora słodkości

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rodzinkawkuchni