Latem mogę jeść tylko taką zupę. Wolę ją niż ogórkową i pomidorową razem wzięte
Oto przepis na banalnie prostą, ale niebanalną w smaku zupę z cukinii. Warzywo to jest całoroczne, ale najlepsze i najtańsze – właśnie latem. Lekko podbite aromatem chili i czosnku prezentuje się w pełnej krasie.
Zupa z cukinii
Mięsista, chrupiąca, ale nie tak wodnista jak ogórek cukinia to warzywo o niezwykle wszechstronnych zastosowaniach. Świetnie sprawdza się na surowo, w marynacie albo surówce, pieczona, smażona i gotowana. Dzięki zwartej strukturze jest też, jak się zaraz okaże, świetną bazą zup kremów.
W tym przepisie łączymy ją więc z kilkoma podstawowymi składnikami, by osiągnąć sycącą zupę. Latem zastąpi ona całe danie. Jest niedroga, bezmięsna i bardzo smaczna, warto więc ugotować od razu większy garnek, by mieć pod ręką prosty i szybki posiłek na letnie dni.

Krem cukiniowy
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zdrowe przepisy. Autorzy wzbogacają w nim zupę o batata. Warzywo to nie jest jednak w Polsce całorocznie dostępne, u nas występują więc zwykłe ziemniaki – warto jednak pamiętać o możliwości takiej zamiany.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 l bulionu
- 2 średnie cukinie
- 1-2 ziemniaki
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka masła
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Sól, pieprz, przyprawa curry

Cukinia w zupie
Najpierw przygotowujemy warzywa na zupę z cukinii. Cebulę kroimy dość drobno, czosnek siekamy, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy na ćwiartki wzdłuż, a następnie na plasterki.
Z chili postępujemy w zależności od ostrości. Jeśli chcemy bardzo ostrą zupę lub mamy w miarę łagodne papryczki, siekamy je w całości. Z ostrzejszych można pozbyć się pestek, w których jest najwięcej piekących substancji, a dopiero potem posiekać.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Kiedy przestanie się pienić, wrzucamy na nie cebulę i smażymy, aż zacznie się robić szklista. Dodajemy czosnek i chili.

Kiedy warzywa stracą surowość, dodajemy cukinię, solimy i dusimy przez chwilę. Zalewamy bulionem, przyprawiamy łyżeczką soli i dodajemy ziemniaki. Garnek nakrywamy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry (albo mieszanką kminu rzymskiego i kurkumy). Posypujemy ⅔ skórki z cytryny. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Do garnka dolewamy śmietankę. Zupę blendujemy na gładką masę. Mieszamy dokładnie, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Zupę z cukinii podajemy posypaną natką pietruszki.
Przeczytaj też o jednej z najzdrowszych herbat i sposobie na czyszczenie kurek.
