Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Łatwy sposób na bajecznie puszyste kotlety mielone
Adam Moskal
Adam Moskal 10.06.2021 02:00

Łatwy sposób na bajecznie puszyste kotlety mielone

Łatwy sposób na bajecznie puszyste kotlety mielone
senatorek, Getty Images

Kotlety mielone możemy przygotowywać na wiele sposobów. Każda pani domu posiada własną, niezawodną recepturę. Niżej zdradzamy recepturę na mielone z musztardą - dzięki niej, smak mięsa jest intensywniejszy, a faktura kotletów delikatna jak chmurka.

Kotlety mielone to jedno z naszych ulubionych polskich dań. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami, posypanymi świeżym koperkiem. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu i mamy przed sobą prawdziwą ucztę. Aby przygotować je w najlepszy możliwy sposób, wystarczy dodać do mięsnej masy odrobinę musztardy. Jej właściwości pozwalają wzmocnić smak mięsa i innych składników, co przekłada się na większą przyjemność z jedzenia.

Kotlety mielone z musztardą

Najważniejszym elementem kotletów mielonych jest bez wątpienia mięso. Nie wolno na nim oszczędzać, gdyż w innym wypadku całe danie nie będzie dobrze smakować. Mięso musi być świeże, a także powinno posiadać odpowiednią proporcję tłuszczu do mięsa.

Dodatek musztardy dodaje odrobinę pikantności i kwasowości do mięsnej masy. Co ważne, musztarda zmiękcza mięso i zmienia jego strukturę, dzięki czemu kotlety wychodzą delikatne, puszyste i wyjątkowo miękkie.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.

Przepis na kotlety mielone z musztardą

Składniki:

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • sól

  • 0.5 kg mięsa mielonego

  • 1 cebula

Zacznij od włożenia mięsa do dużej miski. Wbij do niego jajko, dodaj musztardę, śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Przeciśnij czosnek przez praskę i wsyp bułkę tartą. Dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

Zacznij wyrabiać masę. Mieszaj całość do momentu, aż wszystkie składniki równomiernie się połączą i stworzą jednolitą masę. Następnie zacznij formować kotlety, zawczasu mocząc dłonie w wodzie - dzięki temu mięso nie będzie się przyklejać.

Gdy będziesz mieć uformowane kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Gdy staną się chrupiące i złociste z stron, możesz zdjąć je z ognia i wyłożyć na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu. Smacznego.

Łatwy sposób na bajecznie puszyste kotlety mielone
Kotlety mielone

Źródło: Tatiana Volgutova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram