Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie

Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie

Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie
canva/arfo

Pasta kanapkowa jest doskonałym dodatkiem do świeżego chleba. Połączenie jajek, ogórka kiszonego i chrzanu jest kolejną propozycją, która przyjemnie urozmaici poranne posiłki. Wystarczą dwie łyżeczki ostrego dodatku, by prostej kompozycji jajka i kwaśnego warzywa nadać wyrazistości. Koniecznie spróbujcie.

Pasty kanapkowe można przyrządzać z różnych produktów. Proponowaliśmy wam już smaczne smarowidło na bazie mięsa z rosołu czy prostą kompozycję z twarożku i ogórka kiszonego. Tym razem prezentujemy niesamowicie smaczne i lekko pikantne połączenie z chrzanem.

Pyszny — choć nieco ostry — korzeń doskonale połączy się z delikatnym i lekko soczystym miksem z jajka i ogórka kiszonego. Pasta przemieni świeży chleb w wyśmienite kanapki, które posmakują każdemu. Takiego śniadania nie można sobie odmówić.

Przepis na wyrazistą pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym i chrzanem

Składniki:

  • 6 jaj

  • 3 ogórki kiszone

  • 2 łyżeczki chrzan tarty

  • 1 nieduża cebula czerwona

  • 1 łyżka majonezu

  • pół pęczka szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o większych oczkach. Szczypiorek płuczemy i siekamy. Cebulę pozbawiamy łupiny, a następnie kroimy ją w kosteczkę.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy, po czym dodajemy ostudzone, obrane i pokrojone w drobną kostkę jajka. Dodajemy starty chrzan i majonez. Doprawiamy wedle uznania. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Wskazówka: jeśli surowa cebula jest dla nas zbyt ostrym dodatkiem, warto ją przelać wrzątkiem przed dodaniem do pasty. Ten zabieg sprawi, że będzie łagodniejsza.

Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie
Pasty kanapkowe urozmaicą każde śniadanie

Źródło zdjęcia: canva/Roxiller Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku