Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Litewskie placki ziemniaczane z mięsem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.12.2021 01:00

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem
canva/peredniankina

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Placki smażone z mięsem mielonym są chrupiące, ale jednocześnie delikatne, a wieprzowo-wołowy farsz nadaje im wyraźnego smaku i sprawia, że danie jest niezwykle sycące i aromatyczne. Poznaj przepis na litewskie placki ziemniaczane z mięsem.

Litewskie placki ziemniaczane przypominają trochę roladę, jednak bez zawijania. Podczas smażenia placków, kładziesz na nie kotleciki mięsne, następnie przykrywasz masą ziemniaczaną. Całość smażysz i pieczesz, aby placki dobrze połączyły się z mięsem i były idealnie przygotowane. Litewskie placki ziemniaczane są naprawdę wyjątkowe i tak też smakują.

Placki ziemniaczane przygotuj z zeszłorocznych ziemniaków, najlepiej z takich odmian, jak Sante, Orlik, Irys. Ziemniaki te zawierają dużo skrobi, dzięki czemu świetnie sprawdzą się do smażenia chrupiących, ale jednocześnie delikatnych i miękkich placków. Z tych odmian ziemniaków przygotujesz również pyszne kopytka.

Placki ziemniaczane są proste i wyjątkowo smaczne. Placki możesz podać z cukrem i śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem, możesz również ugotować do nich gulasz mięsny. Tu poznasz przepis na placki ziemniaczane po węgiersku.

Przepis na litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Składniki na 4 porcje:

  • 6 dużych ziemniaków

  • 2 jajka

  • cebula

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • szczypta soli, pieprz

  • olej do smażenia

Składniki na mięso do placków:

  • 300 g mięsa mielonego

  • jajko

  • bułka pszenna

  • cebula

  • pół łyżeczki majeranku

  • sól, pieprz

  • odrobina mleka do namoczenia bułki

Jak przygotować litewskie placki ziemniaczane z mięsem?

Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce, następnie odstaw, aby oddały nadmiar wody. W tym czasie przygotuj mięso: namocz bułkę w mleku, wyciśnij i przełóż do większej miski, następnie dodaj jajko, mięso mielone, startą na tarce cebulę, dopraw majerankiem, wsyp mąkę, sól, pieprz i ręcznie wyrób masę, formując cienkie kotleciki.

Starte ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, startą na tarte cebulę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej sporą ilość oleju na patelni, przełóż masę ziemniaczaną, kiedy już się podpiecze, połóż mięso, następnie zalej masą ziemniaczaną.

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Placki ziemniaczane smaż dopóki masa ziemniaczana dobrze się nie zetnie. Wszystkie placki obsmażone z dwóch stron przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 10 minut.

Smacznego.