Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > "Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności. Katarzyna Bosacka zdradziła pyszny przepis

"Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności. Katarzyna Bosacka zdradziła pyszny przepis

"Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności. Katarzyna Bosacka zdradziła pyszny przepis
canva/barol16; TRICOLORS/East News

Łosoś jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych. Jeśli znudziła wam się jego prosta odsłona z cytryną i koperkiem, przepis Katarzyny Bosackiej powinien zwrócić waszą uwagę. Gwiazda dodaje do niego kilka nietypowych frykasów i podaje ze znakomitą surówką. Proste i smakowite danie skradnie wasze serca.

Łosoś z przepisu Katarzyny Bosackiej jest delikatny, soczysty i niezwykle aromatyczny. Wszystko za sprawą dodanych do mięsa produktów. W recepturze celebrytki nie zabraknie takich smakołyków jak ser pleśniowy, awokado czy miód. Całość nie jest przytłaczająca i spodoba się nawet największym sceptykom. Skusicie się?

Przepis na doskonałego łososia według Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia

  • 150 ml jogurtu naturalnego

  • 1 czubata łyżka sera pleśniowego

  • 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego

  • 2 szklanki wody

  • 1 dojrzałe awokado

  • 1 ogórek szklarniowy

  • 1 nieduża cebula czerwona

  • 1 większy ząbek czosnku

  • pół łyżeczki soku z cytryny

  • szczypta cukru

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie łososia według Katarzyny Bosackiej:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Łososia oczyszczamy ze skóry, jeśli ją ma. Rybę solimy i oprószamy pieprzem. Następnie przenosimy ją do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Na mięsie układamy nieco jogurtu naturalnego, tworząc drobne kleksy, po czym posypujemy je rozkruszonym serem pleśniowym i polewamy płynnym miodem lub syropem klonowym. Podlewamy wodą i pieczemy przez 25-30 minut.

W międzyczasie przyrządzamy surówkę. Ogórka i awokado myjemy, usuwamy ich skórki. Kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy do miski. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę i ostrożnie mieszamy.

Pozostały jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobina cukru. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy surówkę i podajemy ja wraz z łososiem z pieca. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na dania z udziałem ryb. Zdradzaliśmy wam już m.in. jak zrobić z niej pyszne kotlety z dodatkiem pora. Podawaliśmy też niezawodny sposób na chrupiącą i aromatyczną panierkę z orzechami.

"Łosoś po bosacku" bije rekordy popularności. Katarzyna Bosacka zdradziła pyszny przepis
canva/QuietJosephine

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt