Ta przekąska świetnie odnajdzie się na świątecznym stole. Jest jarska, zdrowa i niezwykle lekka, więc można ją jeść bez wyrzutów sumienia. A do tego prezentuje się niezwykle wytwornie.
Choć nasze wyobrażenie o rybach w kuchni polskiej wciąż obraca się wokół karpia, dorsza i mintaja, chyba najpopularniejszym dziś gatunkiem jest łosoś. Jego dostępność w sklepach i niska cena sprawiają, że warto zainteresować się różnymi metodami przyrządzania go. Jedną z nich jest ten świetny przepis na domowe sous vide.
Coraz więcej pacjentów trafia z objawami salmonellozy do trójmiejskich szpitali. To efekt zatrucia daniem śniadaniowym w jednej z gdańskich, znanych restauracji. Poszkodowanych może być nawet 150 osób. Restauracja została ukarana grzywną przez Sanepid.
Pieczony łosoś podany z domowym masłem czosnkowym i cytryną jest bardzo smaczną i elegancką potrawą, która musi znaleźć się na wigilijnym stole. Łosoś jest soczysty i bardzo aromatyczny. Nie wymaga również filetowania. Rybę kupisz teraz w sieci sklepów Biedronka w bardzo atrakcyjnej cenie.Jeśli jeszcze nie zrobiłaś zakupów na święta, koniecznie wybierz się do Biedronki. Świąteczna oferta promocyjna obowiązuje od 15 grudnia. Znajdziesz w niej między innymi łososia atlantyckiego za jedyne 5,99 zł za 100g. Z tej wyśmienitej i zdrowej ryby przyrządzisz eleganckie danie, które zdetronizuje karpia i śledzie.Łosoś pieczony jest daniem, które przygotujesz w dosłownie w kilka chwil. Wystarczy, że przyrządzisz domowe masło czosnkowe, a filety obsmażysz na patelni grillowej i wstawisz na kilka minut do piekarnika. Ryba podana z masłem czosnkowym i cząstkami cytryny błyskawicznie zniknie z talerzy.Karp jest tradycyjną rybą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Rybę należy wypatroszyć, filetować i pozbyć się ości. Musisz ją również moczyć w mleku i soku z cytryny, żeby nie trąciła mułem. Filety z łososia są pozbawione ości i delikatne. Przyrządzisz je błyskawicznie.
Łosoś jest bogaty w wiele cennych składników odżywczych. Jeśli znudziła wam się jego prosta odsłona z cytryną i koperkiem, przepis Katarzyny Bosackiej powinien zwrócić waszą uwagę. Gwiazda dodaje do niego kilka nietypowych frykasów i podaje ze znakomitą surówką. Proste i smakowite danie skradnie wasze serca.Łosoś z przepisu Katarzyny Bosackiej jest delikatny, soczysty i niezwykle aromatyczny. Wszystko za sprawą dodanych do mięsa produktów. W recepturze celebrytki nie zabraknie takich smakołyków jak ser pleśniowy, awokado czy miód. Całość nie jest przytłaczająca i spodoba się nawet największym sceptykom. Skusicie się?
Jeżeli znajdujemy się w sytuacji, w której spodziewamy się gości, a mamy w lodówce kilka łatwo dostępnych składników – podajmy na stół przepyszne roladki z tortilli. Przekąska jest idealna na domówki i wszelkiego rodzaju spotkania, a nawet romantyczne wieczory we dwoje.
Wszystko wokół drożeje. W górę pójdą też ceny łososia. Dlatego polecamy tańsze i zdrowe, a nieraz nawet zdrowsze alternatywy dla tej lubianej ryby. Choć łosoś smakuje niemal wszystkim, to inne ryby też są pyszne, a także zawierają wartościowe składniki.Ryby dość rzadko goszczą w naszym menu, co wynika z ich wysokich cen i z naszych przyzwyczajeń. Częściej przyrządzamy na obiad mięso, bo jest łatwiej dostępne, bardziej sycące i zwykle też tańsze. Ostatnie podwyżki ryb, a zwłaszcza łososia, z pewnością nie zachęcą nas do sięgania po ryby częściej. Na szczęście łososia można zastąpić innymi gatunkami ryb.
Łosoś to wyjątkowo smaczna i zdrowa ryba. Jest delikatna, soczysta i doskonale łączy się z wieloma składnikami, tworząc pyszne i pożywne dania. Jak doprawić łososia przed smażeniem? Ile smażyć łososia?Łosoś to nie tylko wspaniały smak, to również źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin z grupy B, witaminy C, A, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku i innych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Łososia wyjmij z lodówki pół godziny przed smażeniem, umyj i dokładnie ususz, następnie oprósz solą i pieprzem cytrynowym. Takie przygotowanie ryby w zupełności wystarczy, ponieważ ryba sama w sobie jest przepyszna. Jeśli wolisz bardziej wyraźny smak ryby, przed smażeniem oprósz łososia posiekaną natką pietruszki, koperkiem, tymiankiem lub rozmarynem. Możesz dodać również ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.Łosoś smażony doskonale smakuje podany z ryżem i sosem cytrynowym, kaparami i sosem maślanym, szparagami, lekką surówką ze świeżych warzyw. Po usmażeniu ryby, skrop ją delikatnie sokiem z limonki lub cytryny.Ryby powinniśmy spożywać 2-3 razy w tygodniu. W tym artkule dowiesz się, ile smażyć dorsza, aby był soczysty i delikatny.
Placki ziemniaczane z łososiem i aromatycznym sosem tzatziki to pomysł na placki ziemniaczane w nowej odsłonie. Wytrawne placki w towarzystwie delikatnej, wędzonej ryby i greckiego sosu na bazie ogórka i koperku dosłownie rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wyborne placki ziemniaczane z łososiem.Placki ziemniaczane z łososiem i sosem tzatziki to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Wytrawne danie z delikatną rybą z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Łosoś wędzony ma doskonały smak i jest bardzo aromatyczny. Ryba świetnie łączy się z plackami i sosem z jogurtu naturalnego, zielonego ogórka i koperku.Do przygotowania placków ziemniaczanych wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne, najlepiej typu B lub C, takie jak Orlik, Sante, irys, ponieważ są mączne i najlepiej sprawdzą się do przygotowania placków. Placki ziemniaczane z zeszłorocznych ziemniaków są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, są przepyszne.Z łosiem wędzonym przygotujesz również wiele ciekawych i smacznych dań. Tu poznasz przepis na doskonałą zapiekankę makaronową z łososiem i szpinakiem.
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z obrotu niektóre partie pasty łososiowej marki Abba. Powodem tej decyzji jest wykrycie w produkcie szkodliwego dla zdrowia tlenku etylenu. GIS wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące dwóch partii pasty z łososia marki Abba. Wykryto w niej obecność składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu. Tlenek etylenu, znany także jako oksiran, jest substancją, której obecność w produktach spożywczych jest niedozwolona w krajach Unii Europejskiej. To dlatego, że jest szkodliwy dla zdrowia. Parlament Europejski umieścił go na liście substancji rakotwórczych. Po dostaniu się do oczu może zaś powodować ich podrażnienie i łzawienie, zmiany w gałkach ocznych, a nawet ślepotę.