Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.09.2022 15:50

Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki

Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki
TRICOLORS/East News, canva/arfo

Robert Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Do zupy dodaje żołądki drobiowe i kaszę mannę. W ten sposób przygotowany wywar jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Zupa ogórkowa z przepisu Makłowicza doskonale nasyci i rozgrzeje domowników.

Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych jest przepyszna. Makłowicz nie dodaje do niej ziemniaków. Zamiast nich przygotowuje kluseczki grysikowe, czyli kluski z kaszy manny. Przypominają one tradycyjne kluski lane, jednak są o wiele smaczniejsze.

Makłowicz ogórkową gotuje na wcześnie przygotowanym bulionie drobiowym. Jeśli mamy rosół z poprzedniego dnia, ugotujmy na nim zupę, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z bulionu z kostki rosołowej, bo to sama sól i konserwanty.

Ogórki kiszone do ogórkowej wymagają odpowiedniego przygotowania. Starte warzywa smażymy na niewielkiej ilości masła i dodajemy, kiedy aromatyczny bulion jest już gotowy. Nie zapomnijmy również o wodzie po ogórkach, która wzmacnia kwaśny smak wywaru.

Zupa ogórkowa z kaszą manną na żołądkach drobiowych

Składniki:

  • 400 g żołądków drobiowych

  • 4 ogórki kiszone

  • woda z ogórków kiszonych

  • cebula

  • 2 l bulionu drobiowego

  • śmietana do zabielenia

  • koperek

  • sól, pieprz do smaku

  • masło do smażenia

Składniki na kluseczki grysikowe:

  • 200 g kaszy manny

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki masła

Jak ugotować zupę ogórkową według Makłowicza?

Umyj, oczyść i ugotuj żołądki drobiowe. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z bulionem. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj ją do wywaru. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut.

Ogórki zetrzyj na tarce i podsmaż na maśle, odstaw. Do miski z kaszą manną wbij jajko, dodaj masło, posól, wymieszaj i odstaw, żeby masa zgęstniała, ale była wilgotna. Do zupy dodaj ogórki kiszone, wodę po ogórkach i gotuj jeszcze kilka minut.

Ogórkową dopraw do smaku solą i pieprzem. Do gotującej się zupy nakładaj niewielką ilość masy grysikowej, tak, żeby powstały kluseczki. Zupę zabiel śmietaną i posyp solidnie koperkiem.

Ugotuj również zupę pomidorową przepisu Roberta Makłowicza. Makłowicz zdradził również przepis na najlepszy rosół. Sekretem są dwa konkretne rodzaje mięsa.

Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki
canva/kwasny221

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: podroze-kulinarne