Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Malinowa chmurka bez pieczenia wychodzi za każdym razem. Śmiało można ją podać na świąteczny stół
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.04.2025 06:00

Malinowa chmurka bez pieczenia wychodzi za każdym razem. Śmiało można ją podać na świąteczny stół

Malinowa chmurka bez pieczenia wychodzi za każdym razem. Śmiało można ją podać na świąteczny stół
Fot. youtube.com/mazprzygarach

Słodkie, puszyste ciasto przełamane kwasowością owoców to jedna z naszych ulubionych kombinacji. Warto przekonać się, jak łatwe jest ono do przyrządzenia. Kto jeszcze nie próbował – niech da szansę malinowej chmurce.

Ciasto malinowa chmurka

Choć nie ma wiekowej tradycji i sławy, ani metryki z najlepszej wiedeńskiej cukierni, malinowa chmurka to dobrze nam znana, sprawdzona kompozycja, którą chętnie zapraszamy do stołu. Zasługuje na to: jest prostym ciastem bez pieczenia o niezwykłym zestawieniu smaków.

Malinowy jest chyba najpopularniejszym wariantem ciast-„chmurek”, choć warto pamiętać, że nie musi być jedynym. Podobny deser przyrządzić można z wielu innych czerwonych owoców. W sezonie użyć można świeżych, ale zimą doskonale sprawdzą się mrożone.

Malinowa chmurka bez pieczenia wychodzi za każdym razem. Śmiało można ją podać na świąteczny stół
Fot. youtube.com/mazprzygarach

Ciasto bez pieczenia

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Mąż przy garach. Malinowa chmurka tylko w niektórych wydaniach jest ciastem bez pieczenia. Zależy tylko, czy jako spodu użyjemy gotowca z biszkoptów czy domowego wypieku.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 600 g mrożonych lub świeżych malin
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki malinowe
  • 12 g żelatyny w proszku
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 opakowanie bezów
  • 20 g płatków migdałowych
Malinowa chmurka bez pieczenia wychodzi za każdym razem. Śmiało można ją podać na świąteczny stół
Fot. youtube.com/mazprzygarach

Lekkie ciasto z malinami

Dno formy o wymiarach ok. 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Brzegi zabezpieczamy rantówką cukierniczą. Na dnie układamy ciasno biszkopty, przycinając w miarę potrzeby.

Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Dodajemy mrożone maliny. Jeśli używamy świeżych, dodajemy je po przestudzeniu.

Kiedy galaretka zacznie tężeć, wykładamy ją na biszkopty i wyrównujemy warstwę. Nie powinna być zbyt rzadka, by biszkopty nie chciały pływać. Odstawiamy formę do stężenia galaretki.

Śmietankę wylewamy do miski, dodajemy pastę waniliową i cukier puder. Miksujemy do pomieszania składników.

Malinowa chmurka bez pieczenia wychodzi za każdym razem. Śmiało można ją podać na świąteczny stół
Fot. youtube.com/mazprzygarach

W szklance rozpuszczamy żelatynę w 100 ml wrzątku. Płyn studzimy lekko i hartujemy śmietaną. Następnie śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna.

Do masy śmietanowej dodajemy cienkim strumieniem żelatynę. Przez cały czas miksujemy. Mieszamy do połączenia składników w gęsty krem.

Śmietanę wykładamy na stężałą galaretkę owocową. Wyrównujemy warstwę. Dekorujemy ją pokruszonymi bezami i lekko podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki do pełnego stężenia.

Wypróbuj też przepisy na jajka faszerowane i gołąbki bez zawijania.

Malinowa chmurka bez pieczenia wychodzi za każdym razem. Śmiało można ją podać na świąteczny stół
Fot. youtube.com/mazprzygarach