Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Marmolada truskawkowa jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku

Marmolada truskawkowa jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku

Marmolada truskawkowa jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku
canva/margouillatphotos

Truskawki właśnie są w sezonie. Warto skorzystać z tego faktu i przygotować z nich pyszny, dobrze znany rarytas, jakim jest marmolada. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a możliwość cieszenia się smakiem aromatycznego owocu zimą będzie bezecenna. Skusicie się?

Z truskawkami można podać zarówno makaron, jak i pyszne grillowane szparagi. A są to tylko wybrane sposoby jedzenia tych wybornych sezonowych owoców. Ponieważ sezon na nie jest niebyt długi, warto zamknąć ich pyszny smak w słoikach. Dziś zdradzamy babciny sposób na konfiturę ze słodkiego czerwonego rarytasu. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitą marmoladę z truskawek

Składniki:

  • 1 kg truskawek

  • 60 g cukru

Przygotowanie:

Truskawki starannie myjemy. O tym, jak poprawnie je oczyścić pisaliśmy już w osobnym materiale. Osuszone i pozbawione szypułek owoce delikatnie rozgniatamy.

Przenosimy je do garnka i podgrzewamy. Gdy już nieco się rozgotują, przecieramy przez sito. Z powrotem umieszczamy w rondlu i kontynuujemy podgrzewanie na małym ogniu do czasu, aż nieco zgęstnieje.

Wtedy wsypujemy cukier i, cały czas mieszając, gotujemy marmoladę z truskawek przez 10 minut. Gorący specjał przenosimy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Przetwory możemy dodatkowo zapasteryzować np. w piekarniku. Marmolada z truskawek najlepiej smakuje z domowymi kajzerkami lub lekkimi naleśnikami. Smacznego.

Marmolada truskawkowa jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku
Marmolada truskawkowa jest świetnym dodatkiem śniadaniowym

Źródło zdjęcia: canva/los_angela

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se