Masz w domu orzechy włoskie? W 15 minut zrobisz z nich boski przysmak. Wystarczy 1 dodatek
Zastanawiacie się co zrobić z orzechów włoskich, których zbiory były owocne? W zaledwie kwadrans możecie przygotować z nich pyszne smarowidło do chleba czy dodatek do owsianki. Wystarczy dodać olej lub oliwę i dokładnie rozdrobnić. Pyszne i kremowe masło skusi każdego.
Proste masło z orzechów włoskich jest rarytasem, który kosztuje niemało. Domowa wersja jest równie smaczna, a do jej zrobienie potrzebne są zaledwie dwa składniki — orzechy i tłuszcz roślinny. Koniecznie go przygotujecie -rodzina będzie zachwycona. Zwłaszcza że smakołyk pasuje nie tylko do chleba.
Przepis na znakomite masło z orzechów włoskich
Składniki:
600 g orzechów włoskich
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Jak zrobić masło z orzechów włoskich? Znamy prosty przepis
Orzechy pozbawiamy twardych łupin. Wrzucamy je do wysokiego pojemnika. Rozdrabniamy przy pomocy blendera na możliwie gładką masę. Zajmie to kilka minut, więc warto uzbroić się w cierpliwość.
W trakcie miksowania z orzechów zacznie wydobywać się olej. Wtedy stopniowo wlewamy dodatkowy tłuszcz rośliny, nadal starannie miażdżąc orzechy.
Gdy masa zacznie być nieco błyszcząca i bardziej płynna, przenosimy ją do czystego słoika. Masło z orzechów włoskich przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Wskazówka: jeśli macie ochotę na wzbogacenie smaku wyrobu, możecie wsypać do kremu nieco cynamonu. Taką wersję możecie dodać do musu jabłkowego przeznaczonego na szarlotkę.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z orzechami. Wypróbujcie prostą recepturę na krem z orzechów ziemnych — także jest znacznie tańszy niż sklepowy. Być może też skusi was też pyszne ciasto bez pieczenia z ich dodatkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Schabowe oprószasz jedynie przyprawami? Prosta marynata doda im smaku i soczystości
Przepyszne, szybkie ciasto bez pieczenia. 10 minut pracy, godzina czekania
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama