Mieszam z botwinką i pakuję do słoików. Nie ma lepszych przetworów na zimę
Już niebawem będziemy mogli zacząć robić przepyszne przetwory na zimę, którymi w chłodne dni będziemy się zajadać. Jeden z nich może być zrobiony z botwinki, czyli pysznego warzywa o znakomitych wartościach odżywczych. Koniecznie sprawdźcie, jak je zrobić.
Dlaczego warto jeść botwinkę?
Pyszne przetwory swoją drogą, lecz warto poznać wartości odżywcze, jakie niesie za sobą botwinka, a jest ich naprawdę sporo. Botwinka to prawdziwy skarbiec witamin. To niezwykle zdrowa roślina. W jej składzie znajdują się między innymi witaminy A, E, K, C oraz te z grupy B. Ponadto zawiera ona również wiele składników mineralnych takich jak selen mangan, magnez, żelazo, potas, cynk i wapń.
Spożywanie botwinki zaleca się kobietą w ciąży. Ponadto ma ona działanie pozytywne na wzrok oraz na wysokie ciśnienie.
Wróćmy jednak do samego jedzenia. Można z niej przygotować wiele wspaniałych dań i przekąsek. Między innymi zupę botwinkową. Jednak tym razem skupimy się na przetworach. Zobaczcie, jak je przygotować.

Przetwory na zimę
Taki przepis na botwinkę do słoików na zimę pochodzi z kanału Pani M - kuchnia smakowita na YouTube. To zdecydowanie ciekawa opcja na zastosowanie tego warzywa. Do przygotowania pysznych przetworów będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 1 pęczek koperku
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek octu
- 250 ml wody
Dalsza część tekstu pod filmem.
Pyszne przetwory z botwinki
Pakowanie botwinki do słoików to świetna opcja na przekąskę na zimę.
W pierwszej kolejności myjemy dokładnie botwinkę i usuwamy nieładne liście. Kroimy ją drobno i przekładamy do dużej miski. Buraczki również kroimy, ale w cienkie paseczki, marchewkę w małe plasterki, a czosnek i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski z botwinką.
W kolejnym kroku na każde dwa pęczki botwinki dodajemy łyżkę cukru, tyle samo soli, 5 łyżek octu, a także 250 ml wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny. Dzięki temu składniki w misce puszczą sok.
Po upływie tego czasu musimy ponownie całość przemieszać. Następnie przekładamy naszą mieszankę do słoików. W kolejnym kroku sok, który puściły składniki, również przelewamy do wspomnianych słoików, w których umieściliśmy mieszankę warzyw.

Jeśli jest taka potrzeba, to wycieramy je ręcznikiem papierowym i szczelnie zakręcamy. Na dnie garnka możemy ułożyć ściereczkę. Układamy w nim nasze słoiki, zalewamy wodą tak, aby sięgała do połowy słoików i stawiamy całość na średnim ogniu. Pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania wody.
Tak przygotowane przetwory z botwinki idealnie będą pasować na zimowe dni.
Sprawdź przepis na pyszne naleśniki z dodatkiem kefiru. Zobacz, jak zrobić smakowite kotlety ze zdrowego mięsa.
