Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Mogę tę zupę jeść nawet codziennie. Smakuje mi bardziej nawet niż tradycyjna pomidorówka

Mogę tę zupę jeść nawet codziennie. Smakuje mi bardziej nawet niż tradycyjna pomidorówka

Mogę tę zupę jeść nawet codziennie. Smakuje mi bardziej nawet niż tradycyjna pomidorówka
canva/PicturePartners

Rozgrzewająca zupa będzie idealnym pomysłem na jesienne, coraz chłodniejsze dni. W ostatnim czasie bardzo często wybieram marokańską pomidorową, która smakuje mi dużo bardziej niż klasyczna. Jej wykonanie jest niemalże ekspresowe.
 

Prosty przepis na marokańską zupę

Sycąca dzięki strączkom i niesamowicie aromatyczna za sprawą orientalnych przypraw pomidorowa zupa w stylu marokańskiej hariry skradła moje serce od pierwszego talerza. Receptura nie jest skomplikowana, a na nadchodzące chłody danie sprawdzi się idealnie.

Składniki:

  • 3,5 litra bulionu warzywnego
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 drobne marchewki
  • 4 średnie pomidory np. jajo
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1-2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Lista niezbędnych produktów nie jest krótka, ale warto się w nie zaopatrzyć i wykonać to danie. Instrukcja nie jest bardzo skomplikowana. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu.

Mogę tę zupę jeść nawet codziennie. Smakuje mi bardziej nawet niż tradycyjna pomidorówka
YT/UMAMI

Jak zrobić harirę? Marokańska pomidorowa jest znakomita

Zaczynam od pokrojenia marchewki, cebuli i selera naciowego w drobną kostkę. Podsmażam je przez kilka minut na rozgrzanej oliwie, po czym dodaję rozdrobniony czosnek oraz imbir. Po chwili wrzucam też przyprawy w proszku oraz liście laurowe i ziele angielskie.

Całość podgrzewam jeszcze około 15-20 sekund i wlewam bulion. Doprowadzam do wrzenia. Soczewicę płuczę pod bieżącą wodą. Wsypuję ją do garnka i gotuje zupę około 20 minut. Powinna w tym czasie zmięknąć.

Pomidory pozbawiam skórki i kroję w kostkę. Dodaję do gotującego się dania i podgrzewam jeszcze przez 5-7 minut. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym, jeśli bulion był mało wyrazisty.

Wskazówka: zieloną soczewicę można namoczyć przed gotowaniem. Cztery godziny w zimnej wodzie sprawią, że będzie lżej strawna.

Jak podać marokańską zupę?

Idealnym wykończeniem dla dania będzie odrobina soku z cytryny. Dodajemy go już na talerzu. Danie warto wzbogacić jeszcze o świeże pieczywo i kleks gęstej śmietany, klasycznej lub kokosowej.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne i rozgrzewające dania. Spróbujcie koniecznie indyjskiego curry — jest pełne smaku i pięknie pachnie. Być może skusi was też wyśmienita zupa gruzińska.

Mogę tę zupę jeść nawet codziennie. Smakuje mi bardziej nawet niż tradycyjna pomidorówka
canva/Dzevoniia