Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Moja rodzina uwielbia te puszyste naleśniki. Wciąż nie mogę się nadziwić, jak łatwo je przygotować
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.05.2024 19:21

Moja rodzina uwielbia te puszyste naleśniki. Wciąż nie mogę się nadziwić, jak łatwo je przygotować

Moja rodzina uwielbia te puszyste naleśniki. Wciąż nie mogę się nadziwić, jak łatwo je przygotować
Fot. YouTube/Weronika Domogród

Naleśniki na śniadanie to żadna nowość. Założę się jednak, że w tak puszystej wersji jeszcze ich nie znasz. Delikatne ciasto i ulubione dodatki są kluczem do sukcesu. Raz ich spróbujesz, a będziesz wracać do nich co i raz.

Naleśniki jakich nigdy nie jadłaś

Wydawałoby się, że naleśniki to proste danie, w którym nie ma już nic do odkrycia. Ja też tak myślałem, dopóki nie poznałem prostego przepisu. Sprawdzą się doskonale na słodkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.

Moja rodzina uwielbia je tak bardzo, że robimy je przynajmniej raz w tygodniu. Jest to możliwe, ponieważ przepis jest tak bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Nie ma możliwości, że ktoś sobie z nim nie poradzi. Porcję dla siebie przygotuj już dziś.

Moja rodzina uwielbia te puszyste naleśniki. Wciąż nie mogę się nadziwić, jak łatwo je przygotować
Fot. Canva/VELEZGREENE

Puszystość dzięki składnikom

Puszystość naleśników nie bierz się znikąd. To dzięki składnikom mają lekką i zachwycającą konsystencję. Jednym z nich jest kefir, który sprawia, że są znacznie grubsze i delikatniejsze niż ich klasyczny odpowiednik.

Pozostałe produkty wraz z gramaturą znajdują się na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowanie. Podobny przepis znajduje się na kanale Weronika Domogród, znajdującym się w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 125 ml kefiru
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 25 g cukru
  • sól

Przepis na puszyste naleśniki

Aby przygotować naleśniki, oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do oddzielnej miski. Wsyp mąkę oraz szczyptę soli. Dodaj mleko i kefir. Połącz składniki w jednolite i płynne ciasto za pomocą miksera. 

Do drugiej miski wlej białka i wsyp cukier. Ubij je za pomocą miksera na sztywną pianę. Przełóż ją do miski z ciastem i wymieszaj obie masy. 

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Kiedy się rozgrzeje, nakładaj ciasto i równomiernie ją rozprowadź, tworząc niewielkie placuszki wielkości racuchów. 

Naleśniki smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami (np. słodką śmietanką lub owocami), a na pewno będą smakowały wszystkim. Sprawdź przepis na prostą sałatkę oraz poznaj przepis na świeże pieczywo. 

Moja rodzina uwielbia te puszyste naleśniki. Wciąż nie mogę się nadziwić, jak łatwo je przygotować
Fot. Canva/Pixelshot