Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Na Boże Ciało upiekę to ciasto z bezą. Moja rodzina je uwielbia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.06.2025 16:41

Na Boże Ciało upiekę to ciasto z bezą. Moja rodzina je uwielbia

Na Boże Ciało upiekę to ciasto z bezą. Moja rodzina je uwielbia
Fot. YouTube/Mała Cukierenka

Oto łatwy przepis na skomplikowane ciasto. Krem śmietankowy zwieńczony bezą to doskonała kompozycja, która przypadnie do smaku wszystkim. Świetnie sprawdzi się w długi weekend, taki jak czerwcówka z Bożym Ciałem.

Ciasto na Boże Ciało

Szałowa krówka – tak to ciasto nazywa autorka kanału Mała Cukierenka. Krówka to oczywiście smak masy kajmakowej. Występuje ona tu w towarzystwie orzechów, daktyli i waniliowych aromatów.

Ciasto ma trzy warstwy, które nadają mu niezwykłą strukturę. Na spodzie znajduje się biszkopt o kakaowym smaku. Środek to właśnie szałowa krówka. Z wierzchu mamy zaś waniliową bezę.

Na Boże Ciało upiekę to ciasto z bezą. Moja rodzina je uwielbia
Fot. YouTube/Mała Cukierenka

Dobry przepis na ciasto

Choć ciasto złożone z trzech warstw brzmi jak coś pracochłonnego, wersja, którą prezentuje Mała cukierenka, to w rzeczywistości nie takie wielkie przedsięwzięcie. Wystarczy nieco popracować mikserem – przy bezie, kremie orzechowym z kajmakiem, jak i przy kakaowym spodzie biszkoptowym. Kilka dodatkowych sztuczek bardzo ułatwi nam pracę.

Składniki

  • 3 jajka + 4 białka
  • 300 g cukru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej
  • 60 g mąki tortowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie fiksu do śmietany
  • 30 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100 g daktyli
  • 100 g orzechów włoskich

Warstwowe ciasto – w sam raz na Boże Ciało

Zaczynamy od przygotowania biszkoptowego spodu. 3 jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Powoli dodajemy 100 g cukru, nie przestając ubijać, aż piana będzie lśniąca. Dosypujemy też połowę cukru waniliowego.

Do piany dodajemy żółtka. Mieszamy, aż powstanie jednorodny i jasny krem. Przesiewamy do niego mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie łączymy.

Ciasto wylewamy do formy ok. 24x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Po wyjęciu studzimy, oddzielamy od papieru do pieczenia i wszystko razem z powrotem odkładamy do formy.

Aby uzyskać kremową masę, ubijamy śmietankę z fiksem. Kiedy zrobi się gęsta, dodajemy po łyżce mascarpone i dokładnie miksujemy. Następnie masę wzbogacamy o kajmak, również dokładnie miksując.

Orzechy włoskie podprażamy i siekamy, a daktyle kroimy na małe kawałki. Dodajemy jedno i drugie do śmietany. Dokładnie mieszamy, by równomiernie rozprowadzić dodatki.

Z 4 łyżek wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotowujemy poncz. Nasączamy nim spód biszkoptowy. Wykładamy na niego masę śmietankową i wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania bezy.

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, dodając pozostałe 200 g cukru i resztę cukru waniliowego. Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt blachy, w której piekliśmy spód. Kiedy piana bezowa będzie całkiem sztywna, układamy ją tak, by odwzorować kształt blachy.

Bezę wyrównujemy (można jej powierzchnię zmierzwić fantazyjnie), a blachę wstawiamy do piekarnika. Suszymy ją w temperaturze 120 stopni z funkcją termoobiegu. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy przez 1,5 godziny.

Kiedy beza będzie gotowa, wyjmujemy resztę ciasta z lodówki. Zdejmujemy papier do pieczenia i układamy na wierzchu bezę. Lekko dociskamy i kroimy na porcje.

Wypróbuj też przepisy na kurczaka marynowanego w cebuli i sałatkę warzywną na zimę.

Na Boże Ciało upiekę to ciasto z bezą. Moja rodzina je uwielbia
Fot. YouTube/Mała Cukierenka