Na Dzień Matki zrobię "Sernik Magia". Przepis jest od Heni
Oto przepis na prosty pieczony sernik z kokosową bezą. Dwie proste masy, połączenie łagodnych smaków i kilka chwil w kuchni, czyli deser idealny.
Sernik magia
Nie wiadomo dokładnie, dlaczego przepis ten funkcjonuje pod nazwą „magia”. Nie ma w nim żadnej. Ba, nie ma w ogóle wysiłku – prosty sernik, który zawsze wychodzi. Zwłaszcza jeśli uczymy się od najlepszych.
Henia Foks pokazuje nam sposób na ten sernik z serem z wiaderka. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a w przygotowaniu nie ma żadnej techniki kulinarnej, która wymagałaby większej wprawy. Słowem – przepis dostępny dla każdego.

Sernik i beza kokosowa
Henia Foks podpowiada, by sernik taki podawać z dekoracją ze startej czekolady. Sama posypuje go cukrem pudrem. Dosładzanie sernika, złożonego z dwóch słodkich cześci, wydaje się niekonieczne, warto jednak mieć na podorędziu jakąś formę wykończenia – ot, na wszelki wypadek.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jajka + 5 białek
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 opakowanie herbatników
- 1 opakowanie budyniu
- 2 łyżki mąki
- 150 g wiórków kokosowych

Sernik Heni
3 jajka ubijamy ze szklanką cukru i szczyptą soli na gładką, puszystą masę. Dodajemy do niej ser z wiaderka i miksujemy, aż ciasto napowietrzy się i ładnie ubije. Mieszamy je z mąką i budyniem z torebki.
Formę do pieczenia o wymiarach ok. 24x30 cm wykładamy papierem. Układamy spód z herbatników. Na nie wylewamy masę sernikową i wyrównujemy.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Pieczemy przez 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy masę bezową.

Białka ubijamy z pozostałym cukrem, aż będą zupełnie sztywne. Wtedy mieszamy je delikatnie z wiórkami kokosowymi. Masę wykładamy na upieczony spód sernikowy i formujemy fakturę powierzchni ciasta.
Sernik wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Masa bezowa powinna zrobić się rumiana. Po wyjęciu można udekorować ciasto startą czekoladą.
Wypróbuj też przepisy na zupę z botwiny i domową mrożonkę warzywną.
