Weź boczek i zawiń go w ciasto francuskie. Ten przepis zasługuje na medal
Oto superprosta i bardzo szybka przekąska z ciasta francuskiego. Składa się na nią kilka składników, które zawsze można mieć pod ręką. Boczek, ser i arkusz takiego ciasta to obowiązkowe wyposażenie na wypadek nieoczekiwanej imprezy.
Przekąska z boczku i ciasta francuskiego
Oto jeden z tych genialnie prostych przepisów na szybką imprezową przekąskę, które zawsze przydają się, kiedy przychodzą goście. Zwykła wizyta nieoczekiwanie zmienia się w imprezę, a wtedy zwykła rolka ciasta francuskiego może nieoczekiwanie zmienić się w świetne danie – w sam raz do jedzenia palcami. Takie przepisy zawsze warto mieć na podorędziu.
Podajemy przepis w wariancie, w którym wykorzystujemy specjalnie zgromadzone na tę okazję produkty. Jednak warto pamiętać, że to także świetna metoda na przewietrzenie lodówki. Bez oporów można zrobić podobne rolady z obeschniętym serem czy wędliną.

Ciasto francuskie i boczek
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetizing.tv-Baking Recipes. Autorzy używają tam jako sosu zwykłego ketchupu. To niezłe bieda-rozwiązanie, ale dziś w sklepach mamy do dyspozycji dużo smacznych gotowych sosów do pizzy. Puszkę takiego warto zawsze mieć w spiżarni.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- ½ puszki sosu do pizzy
- 1-2 opakowania parzonego boczku
- 120 g startej mozzarelli
- 1 jajko

Zapieczone roladki z boczkiem
Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i rozwałkowujemy lekko, by go wyprostować. Smarujemy go na całej powierzchni sosem do pizzy. Układamy, miejsce koło miejsca, plastry boczku.
Plastry powinny zachodzić na siebie. Posypujemy je równomierną warstwą mozzarelli. Na nią można położyć jeszcze dodatki, np. oliwki czy suszone pomidory.

Ciasto oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w ładny, ciasny rulon. Ten kroimy w odcinki o szerokości ok. 3 cm.
Roladki układamy na płask w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. W miseczce rozbijamy jajko i smarujemy nim powierzchnię roladek. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na zupę z botwinki i sałatkę z pieczarkami.
