Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Na grilla kładę całego bakłażana. Przepis na pyszną pastę do chleba przywiozłem z wakacji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.09.2024 19:02

Na grilla kładę całego bakłażana. Przepis na pyszną pastę do chleba przywiozłem z wakacji

Na grilla kładę całego bakłażana. Przepis na pyszną pastę do chleba przywiozłem z wakacji
Fot. YouTube/Grilling Every Season

Prosta pasta z bakłażana to jedno z najlepszych letnich smarowideł do chleba. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się w aktywne dni. Można też przyrządzić ją przy okazji grillowania.

Pasta z bakłażana

Nie byłoby kuchni południa i wschodu bez bakłażana. To podłużne, ciemnofioletowe warzywo występuje w dziesiątkach niezwykłych potraw, które napotykamy na wakacjach na Bałkanach, w Turcji czy Grecji.  W tym ostatnim kraju bakłażan jest tak nieodłączną częścią kuchni, że można chyba nazwać go narodowym warzywem. 

Jedną z najciekawszych postaci warzywa (znanego też pod nazwą oberżyny, psianki podłużnej, gruszki miłosnej i jajka krzewiastego) to pasta, którą można używać jako smarowidła do chleba. Na Bliskim Wschodzie pasta z bakłażana nosi nazwę baba ganoush, ale danie to ma większy zasięg niż jego nazwa. Popularna jest ona także na choćby na Bałkanach.

Na grilla kładę całego bakłażana. Przepis na pyszną pastę do chleba przywiozłem z wakacji

Bakłażan z grilla

Dlatego też jest zatrzęsienie przepisów na pastę z grillowanego bakłażana i trudno wskazać jeden właściwy. Z całą pewnością warto poeksperymentować zwłaszcza w sierpniu, kiedy przypada szczyt sezonu na bakłażana, a także sezonu grillowego.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 50 ml oliwy
  • 20 ml soku z cytryny
  • Mała garść zielonych oliwek
  • Kilka liści czosnku niedźwiedziego lub natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Pasta z pieczonego bakłażana

Bakłażana kładziemy w nie najmocniej rozgrzanej części grilla i opiekamy tak długo, aż skórka będzie w kilku miejscach nadpalona. Czosnek można zawinąć w folię aluminiową i również podpiec na grillu. Można też dodać do pasty surowy albo połączyć jeden z drugim.

Po zdjęciu bakłażana z grilla nakrywamy go, by się zaparzył, a po kwadransie obieramy. Przekrawamy na pół, wyjmujemy łyżką miąższ i przekładamy do miski. Blenderem miksujemy pozostałe składniki. Pod sam koniec miksowania dodajemy bakłażana i przyprawiamy. Mieszamy do osiągnięcia jednolitej masy, ale o niezupełnie gładkiej fakturze. Uzyskaną pastę, doskonałą na chleb, przekładamy do słoika.

Wypróbuj też przepisy na smarowidło czosnkowe i domowy ser z jogurtu.

Na grilla kładę całego bakłażana. Przepis na pyszną pastę do chleba przywiozłem z wakacji