Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Na ten chłodnik czekam cały rok. Robię go w 10 minut
Monika Dec
Monika Dec 14.06.2025 14:25

Na ten chłodnik czekam cały rok. Robię go w 10 minut

Na ten chłodnik czekam cały rok. Robię go w 10 minut
fot. Canva

Chłodnik to najlepsza zupa na upał. Czekam na nią cały rok. Jest smaczny, zdrowy i banalnie prosty do zrobienia. To smak lata, z którym możemy cieszyć się już teraz.

Chłodnik to smak wakacji

Czerwiec to miesiąc, na który czeka wielu smakoszy. Powód? Sezonowe owoce i warzywa. Letnie przysmaki często przywołują nostalgię do czasów dzieciństwa i wakacji u babci. Pewne rzeczy już niestety nie powrócą, ale zostają wspomnienia i wyśmienite smaki, którymi warto się cieszyć. Upalne dni zmuszają też do zmiany naszego menu. Już nie sięgamy po treściwe sycące zupy, a lekkie i ochładzające chłodniki. Najsłynniejszy jest ten z botwinki. Robi się go szybko, łatwo i przyjemnie!

Na ten chłodnik czekam cały rok. Robię go w 10 minut
fot. Canva

Chłodnik w 10 minut

W naszym menu nie powinno zabraknąć buraków. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zawierają witaminy A, B i E oraz cenne składniki odżywcze takie jak między innymi: magnez, żelazo oraz cynk. Są niskokaloryczne, dlatego spokojnie możemy po nią sięgać będąc nawet na diecie. Będą one świetnym dodatkiem do letnich sałatek i surówek, ugotujemy z nich też doskonały barszcz i przyrządzimy z niej chłodnik! Doskonały przepis na ten ostatni znaleźliśmy na kanale Coocharz na platformie You Tube.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Lista składników na chłodnik z botwinki:

  • ½ ogórka
  • 500 g ugotowanych buraków
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 400 ml kefiru
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku i szczypiorku
  • 250 ml soku z buraka
  • sok z 1 cytryny
  • jajka na twardo do podania
Na ten chłodnik czekam cały rok. Robię go w 10 minut
fot. Canva

Jak zrobić chłodnik?

Zetrzyj ogórka na grubych oczkach na sitko i dodaj do niego sól, aby “wyciągnęła” z niego nadmiar wody. Do miski zetrzyj buraki ugotowane buraki. Dorzuć do nich odsączonego ogórka, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, kefir, jogurt naturalny, sok z buraka, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i koperek oraz sól i pieprz.

Gotowy chłodnik włóż na conajmniej pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podawaj go z jajkiem na twardo! Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz wiele innych letnich przepisów m.in. na lody bananowe oraz sałatkę z sosem ogórkowym.

Na ten chłodnik czekam cały rok. Robię go w 10 minut
fot.Canva