Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Na ten kompot czekam przez cały rok. Przepis jest banalnie prosty
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.05.2025 21:01

Na ten kompot czekam przez cały rok. Przepis jest banalnie prosty

Na ten kompot czekam przez cały rok. Przepis jest banalnie prosty
Fot. Shutterstock

Oto prosty, ale najlepszy możliwy przepis na kompot z rabarbaru. Jest idealnym orzeźwieniem w upalne dni i świetnie komponuje się z jedzeniem – zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Kompot rabarbarowy

Wiosną nastaje sezon na rabarbar warzywo, którego łodygi, choć najbardziej przypominają seler, są zupełnie inne w charakterze. Cierpki i niezwykle kwasowy, rabarbar ma też w sobie owocowy posmak i ukrytą słodycz, którą łatwo wydobyć. Dlatego sięgamy po niego w orzeźwiających, wiosennych deserach.

Rabarbar doskonale uzupełnia się z truskawkami – drugim produktem, którego pojawienie się zwiastuje wstęp do lata. Cierpki i kwasowy posmak tego pierwszego sprawiają, że taki kompot doskonale podbija smak mięs. Zaś dodatek truskawek przełamuje kwasowość, wprowadzając odpowiednią dawkę słodyczy bez nadmiaru cukru.

Na ten kompot czekam przez cały rok. Przepis jest banalnie prosty

Kompot z rabarbaru

Kompot taki łatwo wzbogacić, dodając listki świeżej mięty. Latem podajemy go z lodem. Choć to paradoksalne, sok z limonki nie czyni kompotu jeszcze kwaśniejszym, za to wzbogaca jego smak.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 600 g łodyg rabarbaru
  • 4-5 łyżek cukru
  • 5-6 dużych truskawek
  • Skórka i sok z ½ limonki

Na ten kompot czekam przez cały rok. Przepis jest banalnie prosty

Napój z rabarbaru i truskawek

Rabarbar myjemy dokładnie. Odcinamy końcówki i liście. Łodygi kroimy na odcinki o szerokości ok. 2 cm.

Warzywo zalewamy w garnku 1,5 l wrzącej wody. Zasypujemy cukrem. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 15 minut.

Na ten kompot czekam przez cały rok. Przepis jest banalnie prosty

Pod koniec gotowania dodajemy truskawki, pozbawione szypułek i pokrojone w grubsze plastry. Wyciskamy sok z limonki i dodajemy jej drobno otartą skórkę. Po ugotowaniu i wystudzeniu kompot można przecedzić, by pozbyć się stałych dodatków i serwować go z lodem jak lemoniadę.

Wypróbuj też przepisy na ocet z czarnego bzu i najlepsze ogórki małosolne.

Na ten kompot czekam przez cały rok. Przepis jest banalnie prosty