Na ten kompot czekam przez cały rok. Przepis jest banalnie prosty
Oto prosty, ale najlepszy możliwy przepis na kompot z rabarbaru. Jest idealnym orzeźwieniem w upalne dni i świetnie komponuje się z jedzeniem – zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Kompot rabarbarowy
Wiosną nastaje sezon na rabarbar – warzywo, którego łodygi, choć najbardziej przypominają seler, są zupełnie inne w charakterze. Cierpki i niezwykle kwasowy, rabarbar ma też w sobie owocowy posmak i ukrytą słodycz, którą łatwo wydobyć. Dlatego sięgamy po niego w orzeźwiających, wiosennych deserach.
Rabarbar doskonale uzupełnia się z truskawkami – drugim produktem, którego pojawienie się zwiastuje wstęp do lata. Cierpki i kwasowy posmak tego pierwszego sprawiają, że taki kompot doskonale podbija smak mięs. Zaś dodatek truskawek przełamuje kwasowość, wprowadzając odpowiednią dawkę słodyczy bez nadmiaru cukru.

Kompot z rabarbaru
Kompot taki łatwo wzbogacić, dodając listki świeżej mięty. Latem podajemy go z lodem. Choć to paradoksalne, sok z limonki nie czyni kompotu jeszcze kwaśniejszym, za to wzbogaca jego smak.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 600 g łodyg rabarbaru
- 4-5 łyżek cukru
- 5-6 dużych truskawek
- Skórka i sok z ½ limonki

Napój z rabarbaru i truskawek
Rabarbar myjemy dokładnie. Odcinamy końcówki i liście. Łodygi kroimy na odcinki o szerokości ok. 2 cm.
Warzywo zalewamy w garnku 1,5 l wrzącej wody. Zasypujemy cukrem. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 15 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy truskawki, pozbawione szypułek i pokrojone w grubsze plastry. Wyciskamy sok z limonki i dodajemy jej drobno otartą skórkę. Po ugotowaniu i wystudzeniu kompot można przecedzić, by pozbyć się stałych dodatków i serwować go z lodem jak lemoniadę.
Wypróbuj też przepisy na ocet z czarnego bzu i najlepsze ogórki małosolne.
