Nacinam bób i łączę z prostą marynatą. W życiu lepszego nie jadłam
Sezon na bób trwa w najlepsze. Zwykle jadamy go w najprostszej formie, czyli po prostu z wody. Jest jednak o wiele lepszy przepis na te wyśmienite i zdrowe strączki. Odkąd przetestowałam ten przepis, nie robię już bobu inaczej.
Dlaczego warto jeść bób?
W sezonie każdy z nas powinien wprowadzić bób do swojej diety. Strączki są niezwykle zdrowe i bogate w witaminy i minerały. Bób to przede wszystkim witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę A, C i K. To także źródło potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. To właśnie dzięki tym związkom nasz organizm pracuje jak należy, a my możemy cieszyć się zdrowiem.
Wiele osób obiera bób z łupinek. Zabieg ten jest zupełnie niepotrzebny. Odpowiednie gotowanie strączków sprawia, że skórka jest miękka. W niej także znajduje się bogactwo witamin i minerałów, nie warto jej więc wyrzucać.
Przepis, który chciałam przedstawić, to bób po sycylijsku. Robi się go nieco inaczej i należy zaczekać 24 godziny po przyrządzeniu, jednak naprawdę warto. Bób w tej odsłonie po prostu nie ma sobie równych i jest banalny w przygotowaniu.

Przepis na bób po sycylijsku
Z podanych składników przygotujesz 500 g pysznej przekąski. Bób po sycylijsku będzie też genialnym dodatkiem do obiadu w letni, upalny dzień.
Składniki:
- 500 g bobu
- 250 ml wody
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego oregano
- ½ łyżki soli morskiej
- 1 duży ząbek czosnku
Jak zrobić bób w marynacie?
Bób wrzuć do gorącej wody i gotuj przez kilka minut, aż będzie lekko miękki, ale nie zupełnie ugotowany. Następnie odcedź strączki i przełóż do miski z lodem. W ten sposób bób zachowa piękny, zielony kolor. Nie obieraj bobu z łupin. Odstaw.
Do miski wlej wodę, dodaj oliwę, sól, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści. Bób ponacinaj delikatnie nożem, a następnie przełóż do marynaty i dokładnie wymieszaj.
Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę. W tym czasie co jakiś czas przemieszaj strączki. Bób po sycylijsku nie ma sobie równych, smacznego.
Sprawdź też, jak zrobić najlepsze mielone oraz jak nie przechowywać ziemniaków. Tracą nie tylko smak.
