Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Nacinam bób i łączę z prostą marynatą. W życiu lepszego nie jadłam
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.06.2025 14:21

Nacinam bób i łączę z prostą marynatą. W życiu lepszego nie jadłam

Nacinam bób i łączę z prostą marynatą. W życiu lepszego nie jadłam
Fot. Shutterstock/Corina Daniela Obertas

Sezon na bób trwa w najlepsze. Zwykle jadamy go w najprostszej formie, czyli po prostu z wody. Jest jednak o wiele lepszy przepis na te wyśmienite i zdrowe strączki. Odkąd przetestowałam ten przepis, nie robię już bobu inaczej.

Dlaczego warto jeść bób?

W sezonie każdy z nas powinien wprowadzić bób do swojej diety. Strączki są niezwykle zdrowe i bogate w witaminy i minerały. Bób to przede wszystkim witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę A, C i K. To także źródło potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. To właśnie dzięki tym związkom nasz organizm pracuje jak należy, a my możemy cieszyć się zdrowiem.

Wiele osób obiera bób z łupinek. Zabieg ten jest zupełnie niepotrzebny. Odpowiednie gotowanie strączków sprawia, że skórka jest miękka. W niej także znajduje się bogactwo witamin i minerałów, nie warto jej więc wyrzucać.

Przepis, który chciałam przedstawić, to bób po sycylijsku. Robi się go nieco inaczej i należy zaczekać 24 godziny po przyrządzeniu, jednak naprawdę warto. Bób w tej odsłonie po prostu nie ma sobie równych i jest banalny w przygotowaniu.

Nacinam bób i łączę z prostą marynatą. W życiu lepszego nie jadłam
Fot. Canva

Przepis na bób po sycylijsku

Z podanych składników przygotujesz 500 g pysznej przekąski. Bób po sycylijsku będzie też genialnym dodatkiem do obiadu w letni, upalny dzień.

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 250 ml wody
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • ½ łyżki soli morskiej
  • 1 duży ząbek czosnku

Jak zrobić bób w marynacie?

Bób wrzuć do gorącej wody i gotuj przez kilka minut, aż będzie lekko miękki, ale nie zupełnie ugotowany. Następnie odcedź strączki i przełóż do miski z lodem. W ten sposób bób zachowa piękny, zielony kolor. Nie obieraj bobu z łupin. Odstaw.

Do miski wlej wodę, dodaj oliwę, sól, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści. Bób ponacinaj delikatnie nożem, a następnie przełóż do marynaty i dokładnie wymieszaj. 

Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę. W tym czasie co jakiś czas przemieszaj strączki. Bób po sycylijsku nie ma sobie równych, smacznego.

Sprawdź też, jak zrobić najlepsze mielone oraz jak nie przechowywać ziemniaków. Tracą nie tylko smak.

Nacinam bób i łączę z prostą marynatą. W życiu lepszego nie jadłam
Fot. Canva