Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Latem wątróbkę robię tylko tak. Nie ma lepszego dodatku do podrobów
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.06.2025 09:51

Latem wątróbkę robię tylko tak. Nie ma lepszego dodatku do podrobów

Latem wątróbkę robię tylko tak. Nie ma lepszego dodatku do podrobów
Fot. Canva/Slatan

Wątróbka drobiowa to mięso, które dla wielu jest doskonałym przysmakiem. Choć każdy zna tradycyjny przepis na przygotowanie tradycyjnego przysmaku, warto wypróbować ten, który można nazwać nowatorskim. Duszone w cebuli mięso można podać z malinami, a będzie smakowało doskonale. Poznaj sposób, a potem wypróbuj go w domu. 

Wątróbka drobiowa w nowym wydaniu

Mięsem zdrowym, a jednocześnie smacznym i mającym wielu zwolenników jest bez wątpienia wątróbka drobiowa. Jej smak zna praktycznie każdy. Dzięki połączeniu jej z cebulą i jabłkiem powstaje znakomity obiadowy przysmak. Tradycyjny sposób podawania tego specjału można jednak nieco ulepszyć. Na zmianie zyska przede wszystkim mięso, które będzie smakowało jeszcze lepiej. Będzie tak pyszne, że skuszą się na nie nawet ci, którzy za wątróbką nie przepadają. 

O dodatku oraz o przepisie dowiesz się więcej z dalszej części tekstu. Przygotowanie jest łatwe i zajmuje dosłownie chwilę. Trzeba zaznaczyć, że wątróbkę trzeba wymoczyć wcześniej w mleku, dlatego warto zrobić to przed przystąpieniem do gotowania.

Latem wątróbkę robię tylko tak. Nie ma lepszego dodatku do podrobów
Fot. Canva

Co dodać do wątróbki?

Głównymi dodatkami wątróbki drobiowej są maliny oraz cebule, jabłka oraz ryż. Konfitura z malin dodać całości słodycz i znakomitego smaku. Niezbędne będą także przyprawy, które nadadzą całości odpowiedniego smaku. Oprócz pieprzu i soli, niezbędny będzie także suszony cząber oraz ocet balsamiczny. Danie wyjdzie rewelacyjne, jeżeli zachowane zostaną proporcje składników. Znajdziesz je na liście umieszczonej poniżej. 

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 4 kwaśne jabłka
  • 100 g konfitury z malin
  • 200 g ryżu
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • mąka
  • masło
  • olej
  • mleko
  • pieprz
  • sól

Przepis na wątróbkę z malinami

Wątróbkę umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do miski, zalej mlekiem i pozostaw na godzinę. Po upływie tego czasu obtocz mięso w mące. 

Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj do niej jabłko pokrojone w plastry. Po chwili smażenia zmniejsz ogień i duś składniki pod przykryciem. 

Na drugiej patelni rozgrzej olej. Ułóż wątróbkę i smaż ją przez około 4 minuty na każdą stronę. Całość zalej octem i dopraw przyprawami. 

Dodaj również jabłko i cebulę. Wymieszaj składniki. Po chwili duszenia wątróbka jest gotowa. Wystarczy podać ją na ugotowanym wcześniej ryżu w towarzystwie konfitury z malin, a będzie smakowała doskonale. 

Poznaj także przepis na obłędne placki oraz kotlety mielone. Rodzina będzie zachwycona

Latem wątróbkę robię tylko tak. Nie ma lepszego dodatku do podrobów
Fot. Canva