Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Nie Makłowicza, nie Gessler. Najlepsze wigilijne pierogi mojej Mamy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.12.2022 11:32

Nie Makłowicza, nie Gessler. Najlepsze wigilijne pierogi mojej Mamy

Nie Makłowicza, nie Gessler. Najlepsze wigilijne pierogi mojej Mamy
canva/Dar1930

Na wigilijnych stołach najczęściej pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami. Dziś jednak proponujemy nieco inaczej przygotować do nich farsz, dzięki czemu pierogi będą miały pełniejszy smak. Wystarczy, że część kapusty i grzybów mocniej rozdrobnisz i połączysz z pozostałym nadzieniem. Koniecznie przetestuj ten patent.

Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują wyłącznie z mąki, wody i soli. Inni dodają roztopione masło, olej, żółtko. Należy pamiętać jednak o pewnej zasadzie, dzięki której ciasto będzie elastyczne i sprężyste. Do masy zawsze wlewaj gorącą wodę i sparz mąkę. To sekret doskonałego ciasta na pierogi.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami są niezwykle aromatycznym daniem. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy przygotujesz farsz według sprawdzonej receptury. Kluczowe jest gotowanie składników osobno i połączenie ich na patelni z przesmażoną cebulą.

Część farszu lekko zblenduj, dzięki czemu jego składniki doskonale się poprzenikają. Potem wymieszaj go z grubo posiekaną kapustą i grzybami. Smak dania będzie rewelacyjny. Pierogi podaj z okrasą z masła i cebuli, błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o przepis.

Przepis Mamy na doskonałe pierogi wigilijne. Smak zachwyci każdego

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól

  • gorąca woda

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej

  • duża cebula

  • 3 garście suszonych grzybów

  • sól, pieprz

  • masło klarowane

Jak zrobić najlepsze pierogi wigilijne? Sekretem jest farsz przyrządzony w nieco inny sposób

Na farsz grzyby opłucz i namocz w ciepłej wodzie. Odstaw je na 4-5 godzin. Potem gotuj je w wodzie z namaczania przez około godzinę. Odcedź, wodę zachowaj, grzyby grubo posiekaj. Kapustę lekko poszatkuj i ugotuj. Na większej patelni zeszklij na maśle cebulę. Dodaj kapustę, grzyby i całość smaż kilka minut podlewając wodą z gotowania grzybów. Dopraw solą i pieprzem, wystudź. Połowę farszu mocniej rozdrobnij używając blendera. Nie zamiemieniaj, go jednak w papkę. Do rozdrobnienia farszu możesz też użyć maszynki do mięsa. Mocniej rozdrobniony farsz połącz z pozostałym, grubo posiekanym. Przygotuj ciasto: przesianą mąkę wsyp do miski, wsyp sól, wlej olej. Następnie stopniowo wlewaj gorącą wodę i mieszaj ciasto łyżką. Gdy ciasto nieco przestygnie, zacznij wyrabiać je ręcznie do uzyskania sprężystej masy. Przykryj ściereczką i odstaw.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Z ciasta wykrawaj kółka, w środek wykładaj farsz, zlepiaj dokładnie brzegi. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek, gotuj 2-3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia.

Na Wigilię ugotuj aromatyczną zupę grzybową lub barszcz czerwony. Do barszczu nie gotuj uszek. Przygotuj prosty kulebiak ziemniaczany. Bez ciasta drożdżowego, bez wyrabiania.

Nie Makłowicza, nie Gessler. Najlepsze wigilijne pierogi mojej Mamy
canva/millermountainman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: