Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy patent na ciasto na pierogi wg. przepisu siostry Anastazji

Najlepszy patent na ciasto na pierogi wg. przepisu siostry Anastazji

Najlepszy patent na ciasto na pierogi wg. przepisu siostry Anastazji
ARTUR BARBAROWSKI/East News i canva/ markit

Czy jest coś pyszniejszego niż domowe pierogi? Dobrze przyrządzone ciasto, sprawi, że niezależnie od farszu, który w nich umieścicie, będą pyszne. Sprawdźcie przepis siostry Anastazji, a wasze pierogi zachwycą każdego.

Przepis na pyszne pierogi siostry Anastazji

Z podanych niżej składników wychodzi około 55 pierogów.

Do przygotowania ciasta potrzebujecie:

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 jajo

  • 1/2 łyżeczki soli

  • ok. 3/4 szklanki letniej wody

  • 1/4 szklanki gorącego mleka

Na farsz przygotujcie:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 spora cebula

  • 200-300 g sera białego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki łączymy z cebulą i studzimy. Następnie mieszamy masę z serem i doprawiamy.

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub czysty blat kuchenny, robimy w niej wgłębienie i ostrożnie wlewamy do niego gorące mleko. Całość mieszamy widelcem. Dodajemy sól i jajko, a następnie zagniatamy, podlewając wodą.

Ciasto powinno wyjść luźne, ale nie powinno się też lepić. Gdy jest dobrze wyrobione, rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm i szklanką wycinamy krążki. Na każdy z nich nakładamy pełną łyżeczkę przygotowanego wcześniej farszu i sklejamy brzegi.

Gotowe pierogi układamy na oprószonym mąką blacie. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi partiami. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy przez krótką chwilę. Następnie odławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kwaśną śmietaną i skwarkami z boczku.

Wypróbujcie również inne pomysły na dania obiadowe od siostry Anastazji. Szczególnie polecamy kotlety z kapusty włoskiej. Z pewnością wasz serca skradną też te smaczne gołąbki z dodatkiem grzybów.

Najlepszy patent na ciasto na pierogi wg. przepisu siostry Anastazji
Pierogi na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/ShyMan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: agusiowegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram