Najnowszy hit - chlebki z grilla. Goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić
Poznajcie nasz najnowszy hit — chlebki z grilla. Podamy wam na nie przepis, dzięki czemu nie będziecie musieli kupować żadnego pieczywa, tylko zrobicie je sami. Chlebki wychodzą miękkie i chrupiące, więc jesteśmy pewni, że goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić.
Dziś proponujemy wam przygotowanie na grillu chlebków pita. Jednak nie chodzi o podpieczenie gotowych, ale o zrobienie chlebków od początku. Upieczone na grillu chlebki są delikatniejsze niż te z piekarnika, choć robi się je w zasadzie tak samo. Przygotujcie je raz, a z pewnością jeszcze do nich wrócicie tak jak my.
Przepis na chlebki pita wypiekane na grillu
Składniki:
30 dag mąki pszennej typ 650
1 czubata łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka soli
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
niepełna szklanka letniej wody
Przygotowanie chlebków z grilla
Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, sól i trochę ziół, wymieszaj. Potem wlej łyżkę oliwy oraz wlewaj stopniowo letnią wodę i cały czas mieszaj ciasto.
Ciasto wyrób mikserem lub ręcznie, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę wysmaruj oliwą, umieść w niej ciasto, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Potem ciasto ponownie wyrób i podziel na 4 części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj ją na placek o grubości ok. 1 cm.
Placki ciasta ułóż na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte chlebki posmaruj z dwóch stron oliwą i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chleb czosnkowy, a także na chleb z patelni.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wysoka niczym góry i puszysta jak chmurka karpatka Ewy Wachowicz. Najlepszy deser do popołudniowej kawy
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: smakowitychleb