Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.09.2021 02:00

Nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku

Nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku
canva/Darius Dzinnik

Za oknem nieprzyjemny chłód. Pora więc na sycące i proste do zrobienia danie. Przedstawiamy wam nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku. Będzie pożywnie, pikantnie i rozgrzewająco. I co ważne, ta potrawa lubi odgrzewanie.

Fasolka po bretońsku to pożywne danie z białej fasoli. Zwykle ma dodatek kiełbasy lub wędzonki oraz przecieru pomidorowego. Nie brakuje w niej też przypraw, które nadają potrawie niepowtarzalnego charakteru. Nasza fasolka po bretońsku będzie nieco inna, bo dorzucimy do niej mięso i trochę ostrego chilli.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • 500 g białej fasoli, np. Piękny Jaś lub drobniejszej

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • 1 cebula

  • olej

  • 250 g wieprzowej łopatki

  • 1 suszona papryczka chilli

  • 150 g pieczarek

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 mały koncentrat pomidorowy

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 kiszone ogórki

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie fasolki po bretońsku

Fasolkę opłucz, zalej dużą porcją wody, odstaw na noc. Następnego dnia odlej wodę z namaczania, fasolę zalej świeżą wodą, zagotuj. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie, gotuj ok. 30 minut, aż będzie miękka. Odcedź ją.

Cebulę obierz, grubo poszatkuj. W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wsyp cebulę, zeszklij ją mieszając. Dodaj pokrojoną wieprzowinę, przesmaż mieszając. Mięso oprósz solą i pieprzem, przykryj, duś, aż zbrązowieje.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, dodaj do mięsa, przesmaż mieszając. Smaż na średnim ogniu, aż odparuje cała woda. Wtedy dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy i posiekaną papryczkę chilli. Duś całość ok. 20 minut, dopraw solą i pieprzem.

Do sosu dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ugotowaną fasolę. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut. Dopraw do smaku, przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku
chilli

Źródło zdjęcia: canva/Yuliya Furman

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: blog.karolinapolkowska

Zapraszamy na nasz Instagram