Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny przepis na bieszczadzkie fuczki, czyli niezwykłe placki ziemniaczane
Adam Moskal
Adam Moskal 20.11.2021 01:00

Niezawodny przepis na bieszczadzkie fuczki, czyli niezwykłe placki ziemniaczane

Niezawodny przepis na bieszczadzkie fuczki, czyli niezwykłe placki ziemniaczane
canva/Atide, Getty Images

Dla tych, którym znudziły się klasyczne placki ziemniaczane, prezentujemy przepis na pyszne bieszczadzkie fuczki. Pod tajemniczą nazwą kryje się nic innego jak placki przygotowane z kiszonej kapusty. Są doskonałą alternatywą dla dobrze znanych placków z kartofli, a ich lekko kwaśny smak świetnie komponuje się ze śmietaną czy mięsnymi sosami. Jak przygotować ten lokalny przysmak?

Placki z kiszonej kapusty o nazwie fuczki mogą sprawiać wrażenie stosunkowo wyjątkowej potrawy, co w praktyce nie jest dalekie od prawdy - większość osób spoza Bieszczad nigdy o nich nie słyszała. Dlatego pokazujemy je, jak zrobić je krok po kroku. Co ważne, receptura na te placki jest banalnie prosta.

Fuczki charakteryzują się dużą chrupkością i lekkostrawnością. Wszystko dzięki temu, że nie zawierają pełnych węglowodanów ziemniaków. W taki sposób można zjeść smakowitą potrawę, której kaloryczność nie jest tak duża, a wpływ na organizm bardziej pozytywny.

Przepis na fuczki

Składniki:

  • 350 g kiszonej kapusty

  • 150 g mąki pełnoziarnistej owsianej

  • 200 ml wody

  • 30 ml oleju

  • śmietana

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 cebula

Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku i przepłucz ją pod bieżącą wodą, jeśli po spróbowaniu odrobiny okazuje się zbyt słona. Posiekaj ją ostrym nożem na mniejsze kawałki i włóż do miski. Zalej kapustę wodą i przemieszaj.

Połącz ze sobą mąkę, sól, pieprz oraz majeranek. Wsyp suche składniki do kapusty. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę, a następnie także wrzuć do miski z resztą składników. Wymieszaj masę - powinna mieć stosunkowo dużą gęstość, aby placki nie rozpłynęły się podczas smażenia.

Na patelni rozgrzej olej. Powinien mieć wysoką temperaturę, aby placki nie nasiąkły tłuszczem. Wykładaj na niego porcje ciasta i smaż z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. Przekładaj je na ręcznik kuchenny. Podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić babkę ziemniaczaną według oryginalnego podlaskiego przepisu. Ten tekst wyjawia przepis na najprostszą wersję babki ziemniaczanej.

Niezawodny przepis na bieszczadzkie fuczki, czyli niezwykłe placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/Atide, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl Zapraszamy na nasz Instagram