Niezawodny przepis na ciasteczka wielkanocne. Ozdobią każdy stół
Święta Wielkanocne to prawdziwa skarbnica niesamowitych przysmaków. Zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Z pewnością podczas przygotowań w naszej kuchni powstanie szarlotka sernik i mazurek. Jednak do pochrupania świetne będą również wielkanocne ciasteczka, które zrobicie w mgnieniu oka. Wypróbujcie ten prosty przepis.
Ciastka nie tylko na Wielkanoc
Wielkanoc to magiczny czas, bogaty przede wszystkim w miłość, szczęście i radość. Jest to okres spotkań rodzinnych, długich rozmów i uśmiechów, poprzedzony wiosennymi porządkami oraz intensywnym gotowaniem. Czym warto ugościć naszych najbliższych?
Tradycyjne potrawy to podstawa i każdy z nas wie, co obowiązkowo powinno znaleźć się na wielkanocnym stole. Jednak warto przygotować coś, co na długo pozostanie w pamięci naszych gości. Ciekawą propozycją są roladki z szynki z warzywno-jajecznym farszem. Innym kreatywnym wyborem będą kurczaczki z jajek.
Przejdźmy jednak do kwestii słodkich przekąsek. Szarlotka, sernik, mazurek i babka wielkanocna to tradycyjne wypieki. Co powiecie jednak na smakowite ciasteczka, które idealnie wzbogaca świąteczny stół? Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Ciasteczka wielkanocne świątecznym przysmakiem
Takie ciasteczka wielkanocne zrobicie w mgnieniu oka, a ich smak zachwyci niejedną osobę. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube/rodzinka bez nudy, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g białego cukru
- 1 jajko
- 90 ml oleju
- 560 ml mleka
- 150 g sera białego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- kilka brzoskwiń lub ulubionych owoców
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne ciasteczka wielkanocne?
Takie ciasteczka z pewnością szybko znikną z wielkanocnego stołu.
W pierwszej kolejności do dużej miski przesiewamy mąkę raz z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy całe opakowanie cukru waniliowego, 70 g cukru, wbijamy jedno jajko i wlewamy olej. Wszystko dokładnie mieszamy. W kolejnym kroku do naszej masy dodajemy 5 łyżek mleka i 150 g sera białego, po czym wyrabiamy ciasto, z którego później formujemy kulki. Robimy w nich wgłębienia, żeby zmieściła się w nich później masa budyniowa oraz brzoskwinia.
Do osobnej miski garnka wlewamy pozostałe mleko, zostawiając jednocześnie pół szklanki z jego zawartością, aby móc rozpuścić w nim budyń. Wsypujemy go do wspomnianej szklanki i dokładnie mieszamy. Do garnka natomiast wsypujemy pozostałe 30 g cukru. Następnie wymieszany budyń w szklance przelewamy do garnka z mlekiem i cukrem. Całość gotujemy przez kilka minut do momentu, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowaną masę budyniową przelewamy do naszych ciastek.

Na wierzchu kładziemy połówkę brzoskwini. Takie ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Tak przygotowane ciasteczka wielkanocne z pewnością zrobią furorę wśród gości.
Sprawdź przepis na pyszną karkówkę idealną na Wielkanoc. Zobacz, jak zrobić piękne marmurkowe pisanki.
