Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Obgotuj, ułóż na kapuście kiszonej i zapiecz. Golonka wyjdzie tak, jak w czasach PRL-u
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.08.2024 22:00

Obgotuj, ułóż na kapuście kiszonej i zapiecz. Golonka wyjdzie tak, jak w czasach PRL-u

Obgotuj, ułóż na kapuście kiszonej i zapiecz. Golonka wyjdzie tak, jak w czasach PRL-u
Fot. YouTube/Delicious

Prosty przepis na klasyk polskiej kuchni – golonkę wieprzową. Z nadejściem jesieni chętnie wracamy do takich ciężkich, sycących potraw. A wieprzowa goleń jest ich niekwestionowaną królową.

Golonka wieprzowa

Golonka to wstydliwie skrywana tajemnica kuchni polskiej. O tym niezwykle tłustym mięsie mówimy na głos rzadko, ale ma ona swoje olbrzymie grono cichych wielbicieli. Cichych, bo to grzeszna przyjemność – tłuste mięso, któremu świetnie robi dodatkowo towarzystwo czegoś mocniejszego.

Nie jest jednak tak, że i wieprzowej golonce można mówić tylko źle albo wcale. W końcu podając ją pielęgnujemy szczytne tradycje kuchni, w której nic się nie marnuje – nawet tak niepierwszorzędne mięso jak to. Po drugie zaś – jadanie golonki na kiszonej kapuście to pielęgnowanie głęboko zakorzenionych tradycji polskiej kuchni.

Obgotuj, ułóż na kapuście kiszonej i zapiecz. Golonka wyjdzie tak, jak w czasach PRL-u

Domowa golonka

Oto klasyczny sposób przygotowywania takiej golonki. Nie jest to danie ekspresowe. Wynagradza natomiast włożony w nie wysiłek wystawną, a niedrogą ucztą. Golonkę taką świetnie podawać z sosem chrzanowym.

Składniki

  • 2 golonki wieprzowe
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 6-8 ząbków czosnku
  • Ziele angielskie i liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki kminku
  • 10 ziaren jałowca
  • Sól i pieprz ziarnisty
  • 3-4 śliwki wędzone

Pieczemy golonkę z kapustą

Golonkę czyścimy. W garnku zagotowujemy wodę z pokrojoną cebulą, 5-6 ząbkami czosnku, jałowcem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim oraz ziarnistym pieprzem i kolędrą. Wodę solimy 1 łyżką soli na każdy litr. Golonkę zanurzamy w wodzie i gotujemy 2-3 godziny, do miękkości.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę kiszoną razem z częścią wody, by jednak nie była zbyt mokra. Dodajemy posiekany pozostały czosnek i wędzone śliwki. Posypujemy kminkiem, dodajemy kilka owoców ziela angielskiego i liście laurowe. Całość mieszamy.

Golonkę wyjmujemy z wody i nacinamy w skórę w kilku miejscach. Smarujemy oliwą i wstawiamy na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przez kolejne 10 minut dopiekamy z funkcją grill. Podajemy z sosem chrzanowym i czymś do popicia.

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone Strzelczyka i zapiekankę z ziemniakami.

Obgotuj, ułóż na kapuście kiszonej i zapiecz. Golonka wyjdzie tak, jak w czasach PRL-u