Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki

Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki

Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki
canva/wideonet

Pasta jajeczna jest sycącym i prostym w przygotowaniu smakołykiem, idealnym do przygotowania smacznych kanapek. Połączcie ugotowane jajka z ulubioną musztardą i szczypiorkiem, a uzyskacie niezwykle aromatyczną kompozycję, do której jeszcze nie raz wrócicie. Wystarczą 2 łyżeczki gorczycowego sosu, by poczuć różnicę. Spróbujecie?

Pasta jajeczna może zawierać różne dodatki. Proponowaliśmy już przygotowanie jej z suszonymi pomidorami lub ogórkiem kiszonym. Tym razem stawiamy na prostotę. Musztarda oraz szczypiorek w zupełności wystarczą, by podkreślić smak rarytasu. Zniknie w mgnieniu oka.

Przepis na wyśmienitą pastę jajeczną z musztardą i szczypiorkiem

Składniki:

  • 5 jajek

  • 2 łyżki majonezu

  • 1-2 łyżeczki ulubionej musztardy

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy je, a następnie obieramy ze skorupki. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie ich. W tym celu korzystamy z tarki o większych oczkach. Masę umieszczamy w sporej misce.

Dodajemy majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek. Starannie mieszamy, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ze świeżym, najlepiej domowym, chlebem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli macie ochotę na bardziej wyrazistą pastę jajeczną, wykorzystajcie ostrą musztardę np. rosyjską lub sarepską. Możecie też dodać szczyptę ostrej papryki lub więcej pieprzu.

  • Jajka można również posiekać. Użycie tarki jednak zagwarantuje nam ciekawszą strukturę pasty. Warto spróbować.

Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki
Prosta pasta jajeczna doskonale smakuje ze świeżym chlebem

Źródło zdjęcia: canva/ FotoHelin Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis