Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Od lat robię pastę “awanturkę”. Przepis pamiętam jeszcze z dzieciństwa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.02.2024 15:51

Od lat robię pastę “awanturkę”. Przepis pamiętam jeszcze z dzieciństwa

Od lat robię pastę “awanturkę”. Przepis pamiętam jeszcze z dzieciństwa
canva

Spośród licznych past kanapkowych ta tradycyjna pozycja jest z pewnością warta spróbowania. Połączenie wędzonej ryby i twarogu daje zdrową i ciekawą przekąskę, idealną na śniadanie, ale też na imprezowe kanapeczki.

Awanturka z PRL-u

Awanturka określana jest często jako jeden z przysmaków PRL-u. Krąży na jej temat wiele opinii, ale niedokładnie wiadomo, skąd się wzięła i kiedy powstała. Za PRL-owskim pochodzeniem przemawia to, że stroni od mięsa, a stawia na wędzone ryby. Jest też świetnym daniem z kategorii szybkiej gastronomii, a przede wszystkim barową zakąską.

Podobnie nie wiadomo, skąd nazwa. Jedna z popularnych plotek mówi, że pasta może wywołać awanturkę żołądkową. Trudno jednak uwierzyć, by to właśnie ta pozycja z naszego menu stała się obiektem tej krytyki. W 2023 roku na „awanturkę” natknął się uczestnik „Milionerów”. Choć pytanie warte było zaledwie tysiąc złotych, musiał wykorzystać dwa koła ratunkowe, by móc przejść dalej.

Od lat robię pastę “awanturkę”. Przepis pamiętam jeszcze z dzieciństwa
fot. Canva

Pasta z makreli i twarogu

My zaś idźmy dalej z przepisem na awanturkę. Proponujemy w nim jako rybną bazę wędzoną makrelę. Ta zdrowa, choć dość tłusta ryba jest łatwa do kupienia. Trzeba jednak pamiętać, że szybką awanturkę przyrządzimy z wielu innych ryb. w tym takich z puszki.

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Sól i pieprz

Przygotowujemy awanturkę z makrelą

Z makreli dokładnie usuwamy ości i rozgniatamy widelcem. Umieszczamy w jednej miseczce z twarogiem i mieszamy na jednolitą masę. Można też użyć blendera, by przyspieszyć sobie pracę. Pasta będzie wtedy znacznie bardziej gładka.

Cebulę drobno siekamy lub blendujemy i mieszamy z pastą. Dodajemy pozostałe składniki, w tym posiekany drobno szczypiorek. Pastę można podawać od razu albo wstawić na godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły.

Wypróbuj też przepisy na schabowe w nietypowej panierce i niezwykłą szarlotkę z masą budyniową.

Od lat robię pastę “awanturkę”. Przepis pamiętam jeszcze z dzieciństwa
fot. Canva