Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Od znajomej dostałem przepis na takie gołąbki. Wyszły lepiej, niż tradycyjne, zostaję przy nich na dobre
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 27.01.2024 15:51

Od znajomej dostałem przepis na takie gołąbki. Wyszły lepiej, niż tradycyjne, zostaję przy nich na dobre

Od znajomej dostałem przepis na takie gołąbki. Wyszły lepiej, niż tradycyjne, zostaję przy nich na dobre
YouTube/@Frische Rezepte

Gołąbki, które wyglądają inaczej i dodatkowo chrupią? Tak, to jest możliwe. Smakują też zupełnie inaczej, ale to wciąż świetne gołąbki. Musisz spróbować zrobić je z tym przepisem. 

Gołąbki nie muszą być nudne

Mięso z ryżem zawinięte w liść kapusty to idealna propozycja na obiad. Po jakimś czasie nawet najlepsze obiady potrafią się z nudzić i zaczynasz wtedy szukać. Zastanawiasz się, co zrobić, jak zmienić smak tego, co już znane, aby jakoś urozmaicić domowy jadłospis. 

Tutaj z pomocą przychodzą te warzywne gołąbki, ale uwaga, nie są one zapieczone z sosem w piekarniku. Te gołąbki są smażone w panierce i nie mają ani grama mięsa.

Od znajomej dostałem przepis na takie gołąbki. Wyszły lepiej, niż tradycyjne, zostaję przy nich na dobre
Canva/@Stefanus Asael

Gołąbki, ale nie zapomnij o bułce tartej

Składniki na te gołąbki różnią się w stosunku do tych, z których robisz tradycyjne gołąbki. Dlatego nie dziw się, że w liście składników znajdziesz bułkę tartą, czy ziemniaki. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Frische Rezepte, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule czerwone
  • 1 papryczka chilli 
  • 1 papryka słodka żółta
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • bułka tarta

Jak zrobić te gołąbki?

Przygotowanie gołąbków zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie do garnka włóż ziemniaki, zalej wodą i posól. Gotuj ziemniaki do momentu, kiedy będą miękkie.

 Kiedy ziemniaki się gotują pokrój cebulę w małą kosteczkę i zeszklij ją na patelni. Ostrą i słodką paprykę posiekaj w kostkę. Podsmaż razem z cebulą. Dopraw solą i pieprzem. 

Ugotowane ziemniaki rozbij i dodaj do podsmażonych warzyw. Wymieszaj. Następnie obetnij głąb kapusty, wypłucz liście i zalej je wrzątkiem, aby zmiękły. 

Po około 30 minutach rozłóż liście i nakładaj w nie farsz. Zawijaj jak tradycyjne gołąbki. W głębokim talerzu rozbij jajka i wymieszaj. 

Każdego gołąbka obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni, aż panierka się zarumieni. Pozostaje ci tylko zjeść i dziwić się, że wcześniej nie robiłaś warzywnych gołąbków

Za moją domową wędliną przepadają wszyscy w rodzinie. Takie są realia sejmowej stołówki.

Od znajomej dostałem przepis na takie gołąbki. Wyszły lepiej, niż tradycyjne, zostaję przy nich na dobre
Canva/@vinicef