Oto najlepszy przepis na tartę. Poznaj sposób i dowiedz się, jak w jej przygotowaniu pomógł nam robot planetarny Zelmer ZKR1355
Uwielbiasz słodkie tarty? Nie zwlekaj ani chwili, tylko wypróbuj przepis na tartę z kremem mascarpone. Co ciekawe, tym razem piekarnik okaże się zbędny, a w przygotowaniu pomoże nam sprzęt marki Zelmer. O tym, jak to możliwe, przekonasz się, kiedy poznasz przepis oraz właściwości urządzenia.
Robot w służbie cukiernictwa
Wejście technologii w nasze życie obserwujemy niemalże codziennie, a jej wpływy są dostrzegane na każdym kroku. Można się z nowinkami techniki nie zgadzać, ale bez wątpienia nie można odmówić jej tego, że ułatwia funkcjonowanie oraz pracę. Dokładnie tak samo dzieje się w naszych kuchniach. Bo czy można dzisiaj wyobrazić sobie pichcenie bez blendera, piekarnika i innych gadżetów?
No właśnie. Nic więc dziwnego, że tak wiele kucharek i kucharzy marzy o robocie planetarnym. To zupełnie inny typ urządzenia miksującego więc naprawdę nie można się temu dziwić. O jego zaletach przekonaliśmy się, robiąc tartę bez pieczenia. Do przygotowania deseru używaliśmy robota planetarnego Zelmer ZKR1355. Ten mikser nie tylko przyspieszył pracę, ale też sprawił, że przygotowanie poszczególnych składników przebiegło znacznie łatwiej. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, a o smaku tarty możecie przekonać się sami.
Herbatniki zamiast ciasta
Choć pomysł przygotowania tarty bez pieczenia może wydawać się irracjonalny, w praktyce ma sens. Odpowiedzialność biorą za to składniki. Mąka czy drożdże do przygotowania ciasta są całkowicie zbędne, bo ich miejsce zastępują herbatniki oraz rozpuszczone masło. To dzięki nim spód tarty będzie chrupiący i na tyle wytrzymały, aby utrzymać pozostałe dodatki.
Kluczową, w tym deserze, rolę odgrywa przede wszystkim krem mascarpone. Nie trzeba jednak kupować tego gotowego, bo w przepisie wyjaśniamy, jak przygotować go w łatwy sposób.
Składniki:
- 200 g kakaowych herbatników
- 125 g rozpuszczonego masła
- 250 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 500 ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 200 g dżemu z kwaśnych owoców
- 350 g owoców, np. borówek
Przepis na tartę bez pieczenia
Krok 1. Herbatniki należy przełożyć do misy blendera Zelmer ZKR1355.

Krok 2. Dopiero wtedy można wlać roztopione masło i za pomocą blendera wystarczy połączyć składniki w jednolitą, lepką masę

Krok 3. Tak przygotowany składnik tarty trzeba przełożyć do okrągłej foremki o średnicy 24 cm i wykleić nim jej spód oraz brzegi. Forma powinna trafić do lodówki na około pół godziny, dzięki czemu pieczenie okaże się zbędne.

Krok 4. Czas oczekiwania warto przeznaczyć na przygotowanie kremu. W tym celu do misy miksera trafia serek mascarpone, śmietanka oraz cukier puder. Urządzenie należy zaopatrzyć w końcówkę do ubijania oraz ustawić jego pracę na średnie obroty. Kiedy masa zgęstnieje i będzie przy tym puszysta to znak, że jest gotowa.

Krok 5. Do kremu wystarczy dodać jeszcze roztopioną czekoladę i wymieszać. Na schłodzonym spodzie tarty trzeba rozsmarować dżem.

Krok 6. Następnie należy rozsmarować na nim krem mascarpone. Udekorowany owocami wierzch zachwyci każdego. Przed podaniem tartę trzeba schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.

Jeśli chcesz, by ten robot kuchenny zagościł również w twojej kuchni, możesz kupić go 20% taniej – wystarczy, że użyjesz kodu rabatowego ANNA20. Promocja obejmuje także inne produkty marki, m.in. frytkownice, miksery i suszarki do grzybów. Pełną ofertę znajdziesz TUTAJ.