Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję koperek do słoika i sypię sól. Ten patent zasługuje na medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.05.2025 19:23

Pakuję koperek do słoika i sypię sól. Ten patent zasługuje na medal

Pakuję koperek do słoika i sypię sól. Ten patent zasługuje na medal
fot. You Tube/Obżarciuch

Oto mało znany, ale jeden z lepszych sposobów na przechowywanie zieleniny. Zakonserwowany w ten sposób koperek zachowa świeżość na długo, a przy tym nie straci swojej kulinarnej uniwersalności. Oto jak przechowywać koperek.

Przechowywanie koperku (i nie tylko)

Gdzie w kuchni w polskim domu szukać koperku? Oczywiście w zamrażarce, w niebieskim pudełku po lodach śmietankowych. I vice versa: po mrożonym koperku w takim opakowaniu poznaje się polską kuchnię i polski dom.

Jednak jest skaza na tym artykule polskiej konstytucji: trzymanie koperku w zbyt dużym pudełku w zamrażarce nie jest najlepszym rozwiązaniem, i to z kilku powodów. Po pierwsze – z czasem wydostanie się z niego woda, a zatem koperek wyschnie. Po drugie – wchłonie on zapachy z otoczenia. Nie jesteśmy przy tym pewni, czy pudełko z plastiku jest przeznaczone do dłuższego kontaktu z żywnością.

Pakuję koperek do słoika i sypię sól. Ten patent zasługuje na medal
fot. Canva

Jak trzymać koperek

Najczęściej polecanym rozwiązaniem jest przygotowywanie oliwnych kostek ziołowych. Jest ono bardzo proste. W foremce do kostek lodu wystarczy ułożyć zioła, a następnie zalać oliwą.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Przechowywana w lodówce, oliwa z oliwek ścina się, a tym bardziej zamarźnie włożona do zamrażalnika. Jednak tak zakonserwowane zioła i przyprawy nie nadają się już do wszystkiego. Trudno przecież wydobyć je z oliwnej kostki.

Pakuję koperek do słoika i sypię sól. Ten patent zasługuje na medal
fot. Canva

Konserwowanie koperku w soli

Dlatego dzisiejsi kucharze i gospodynie odchodzą od tego rodzaju konserwacji świeżych ziół i przypraw na rzecz przechowywania ich w soli. Przepis jest bardzo prosty. Na dorodny pęczek koperku przygotowujemy ok. ½ kg soli.

Koperek siekamy. Na dno słoika wysypujemy centymetrową warstwę soli. Wsypujemy trochę koperku, znów zasypujemy solą i tak do wykończenia zapasów. Trzeba pamiętać, by ostatnią, wierzchnią warstwą również była sól. Sposób ten pokazany jest na kanale Obżarciuch, skąd pochodzą ilustracje w tym tekście.

Pakuję koperek do słoika i sypię sól. Ten patent zasługuje na medal
fot. youtube.com/obzarciuch

Tak przechowasz zioła miesiącami

Sposób ten sprawdzi się oczywiście nie tylko w wypadku koperku czy natki pietruszki. Można konserwować w ten sposób miętę, bazylię czy dowolne zioła których używamy dużo, lub które nieoczekiwanie bogato obrodziły w doniczkach na parapecie. Opłukane z soli zachowują one oryginalną świeżość i smak, nadają się więc do wszystkiego.

Sól znana jest od tysięcy lat ze swoich właściwości konserwujących. Odstrasza niechciane żyjątka i pochłania wilgoć, kontrolując warunki, w jakich przechowujemy produkty. Zakonserwowane dzięki niej zioła i przyprawy, takie jak koperek, mogą w zakręconym słoiku w lodówce przeżyć nawet ponad rok.

Wypróbuj też przepisy na domową chałwę i mięciutkie ciasto drożdżowe.

Pakuję koperek do słoika i sypię sól. Ten patent zasługuje na medal
fot. youtube.com/obzarciuch