Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Pieczone pierogi kebabowe biją na głowę inne przekąski. Hit na karnawał

Pieczone pierogi kebabowe biją na głowę inne przekąski. Hit na karnawał

Pieczone pierogi kebabowe biją na głowę inne przekąski. Hit na karnawał
canva/vm2002

Pieczone pierogi kebabowe są znakomitym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Farsz z kurczaka, sera, pieczarek i warzyw świetnie komponuje się z lekkim i pełnym smaku ciastem drożdżowym. Przygotowanie rarytasu nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Musicie spróbować.

Ciepła przekąska w postaci pieczonych pierogów sprawdzi się na każdej imprezie. W naszej recepturze drożdżowe sakiewki wypełnimy sycącym farszem z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Całości dopełni aromatyczny ser żółty, który świetnie spoi wszystkie składniki nadzienia. Będzie pysznie.

Przepis na wyborne pieczone pierogi

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 50 g drożdży piekarniczych

  • 250 ml mleka

  • 50 g masła

  • 2 małe jaja

  • 1 łyżeczka cukru

  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 250 g pieczarek

  • 1 mała cebula

  • 1 niewielka papryka czerwona

  • 200 g kukurydzy z puszki

  • 250 g piersi z kurczaka

  • 100 g ulubionego sera żółtego

  • 40 g domowego ketchupu

  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pieczone pierogi? Zdradzamy prosty przepis na imprezowy hit

Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy cukier i mleko, a następnie mieszamy ostrożnie i odstawiamy na kwadrans. Masło topimy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę lub blat.

Formujemy kopczyk, w który wbijamy 1 jajo. Wlewamy też rozczyn i letnie masło. Starannie wyrabiamy ciasto i odkładamy je na godzinę do wyrośnięcia, uprzednio przykrywając je ściereczką.

Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy ja przyprawą gyros, solą oraz Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do delikatnego zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym. Pieczarki oczyszczamy i kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy.

Na ciepłym tłuszczu ze smażenia kurczaka szklimy wyraziste warzywo, a po około 5 minutach wrzucamy grzyby. Podsmażamy, aż nieco się zredukują. Zawartość patelni studzimy. Łączymy ją z kurczakiem, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę papryką, odsączoną kukurydzą i startym na tarce o większych oczkach serem żółtym serem.

Farszem wypełniamy kółka wycięte przy pomocy szklanki z rozwałkowanego ciasta drożdżowego. Uformowane pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pierogi. Szczególnie polecamy sycące i wyjątkowo smaczne danie z dodatkiem soczewicy. Być może skuszą was też pieczone pierogi z kapustą i grzybami.

Pieczone pierogi kebabowe biją na głowę inne przekąski. Hit na karnawał
canva/shellystuart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: