Podałam do obiadu ogórki po królewsku. Zwykła mizeria może się schować
Zapomnij o sztampowej mizerii. Ogórki po królewsku biją ją na głowę. Najlepsze, że możesz podać je różnych wersjach, zależnie od upodobań. Główny sekret tkwi w obłędnym sosie.
Ogórki po królewsku lepsze niż mizeria
Anna Zyśk to autorka kulinarnego profilu jedz.pysznie na Instagramie. Dziś podzieliła się z nami przepisem na obłędną sałatkę z ogórków. Nie mówimy jednak o mizerii, a o czymś o wiele smaczniejszym. Wypróbujcie koniecznie ogórki po królewsku.
Głównym składnikiem, podobnie jak w przypadku mizerii, są ogórki. Na tym jednak podobieństwa się kończą. Sos, w którym są zatopione cudownie podkręca smak i sprawia, że pasują do rozmaitych dań obiadowych. Kto raz ich spróbuje, ciągle prosi po więcej.
Przepis na ogórki po królewsku
Do przygotowania ogórków po królewsku potrzebujesz raptem kilku składników. Gwiazdą przepisu jest sos, który powstaje z połączenia octu, miodu oraz czosnku. Już na samą myśl o aromacie ślinka cieknie do ust. Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję krok po kroku.
Składniki:
- 0,5 kg ogórków gruntowych
- 20 ml octu
- 10 g miodu
- 100 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- sól
Tak przygotujesz ogórki po królewsku
Krok 1. Ogórki dokładnie umyj. Pokrój je na cienkie plasterki. Najwygodniej zrobić to za pomocą mandoliny.

Krok 2. Do naczynia z pokrywką wlej ocet, miód i wodę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Całość wymieszaj.

Krok 3. Do pojemnika wsyp ogórki. Zamknij go i potrząśnij, aby wszystko dobrze się wymieszało. Pojemnik odstaw do lodówki na godzinę.

Krok 4. Po upływie tego czasu ogórki gotowe są do podania. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać do nich śmietaną oraz koperek.
