Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Pokroiłem, obtoczyłem i wsadziłem do piekarnika. Ten przepis na cukinię to mistrzostwo świata
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 23.07.2025 08:38

Pokroiłem, obtoczyłem i wsadziłem do piekarnika. Ten przepis na cukinię to mistrzostwo świata

Pokroiłem, obtoczyłem i wsadziłem do piekarnika. Ten przepis na cukinię to mistrzostwo świata
Fot. YouTube/Kulinarne przygody

Klasyczne frytki z ziemniaków, choć smaczne, muszą ustąpić tym przygotowanym z cukinii. Sezonowe warzywo to idealny składnik na tę przekąskę. Zrób, a przekonasz się o jej doskonałym smaku. Na lato nie ma lepszego przepisu.

Przepis na frytki z cukinii

Cukinia jest bazowym składnikiem frytek, ale za ich smak oraz chrupkość odpowiadają dodatki. W tym wypadku są to przyprawy, takie jak pieprz, sól i granulowany czosnek. Oprócz nich potrzebne są również składniki na panierkę, która składa się z bułki tartej, sera, mąki i jajek. Poniżej przedstawiliśmy proporcje produktów.  

Składniki:

  • ok 600 g cukinii
  • 2 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • 120 g mąki
  • granulowany czosnek
  • pieprz
  • sól

Cukinia z dodatkami

Krok 1. Do miski wsyp ser starty na małych oczkach tarki. Dodaj do niego bułkę tartą, pieprz, sól, granulowany czosnek i wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, a do kolejnej wbij jajka i rozkłóć je.

Krok 2. Cukinie dokładnie umyj i osusz. Następnie odetnij jej końcówki. Warzywo potnij na plastry wzdłuż. Następnie przekrój je w poprzek na pół, a potem ponownie wzdłuż krojąc je na cienkie frytki.

Krok 3. Kawałki warzywa obtocz w mące, a następnie w jajku, aby na koniec zapanierować je w mieszance bułki, sera i przypraw.

Krok 4. Frytki ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. W urządzeniu umieść blachę i piecz przekąskę przez około 20 minut. Po upieczeniu podawaj z ulubionym sosem. 

Frytki nie tylko z ziemniaków

Frytki to jedna z najlepszych przekąsek na świecie. Nie można ukrywać, że kawałek smażonego ziemniaka przypada do gustu wielu osób, a w dodatku doskonale pasuje do wielu dań, wzbogacając je o smak. Jak pokazuje powyższy przepis, ziemniaki nie są jednym warzywem, z którego można przygotować frytki. 

Te z cukinii z pewnością zaskakują smakiem i chrupkością, czyli tym, co we frytkach najlepsze. Dlatego wypróbuj je zwłaszcza teraz, kiedy trwa sezon na to warzywo, a będziesz wracać do nich nieraz. 

Dowiedz się, co dodawać do kotletów zamiast bułki tartej oraz wypróbuj przepis na znakomite ciasto z sezonowymi owocami.

Źródło: YouTube/Kulinarne przygody