Pokroiłem, obtoczyłem i wsadziłem do piekarnika. Ten przepis na cukinię to mistrzostwo świata
Klasyczne frytki z ziemniaków, choć smaczne, muszą ustąpić tym przygotowanym z cukinii. Sezonowe warzywo to idealny składnik na tę przekąskę. Zrób, a przekonasz się o jej doskonałym smaku. Na lato nie ma lepszego przepisu.
Przepis na frytki z cukinii
Cukinia jest bazowym składnikiem frytek, ale za ich smak oraz chrupkość odpowiadają dodatki. W tym wypadku są to przyprawy, takie jak pieprz, sól i granulowany czosnek. Oprócz nich potrzebne są również składniki na panierkę, która składa się z bułki tartej, sera, mąki i jajek. Poniżej przedstawiliśmy proporcje produktów.
Składniki:
- ok 600 g cukinii
- 2 jajka
- 200 g bułki tartej
- 200 g żółtego sera w kostce
- 120 g mąki
- granulowany czosnek
- pieprz
- sól
Cukinia z dodatkami
Krok 1. Do miski wsyp ser starty na małych oczkach tarki. Dodaj do niego bułkę tartą, pieprz, sól, granulowany czosnek i wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, a do kolejnej wbij jajka i rozkłóć je.
Krok 2. Cukinie dokładnie umyj i osusz. Następnie odetnij jej końcówki. Warzywo potnij na plastry wzdłuż. Następnie przekrój je w poprzek na pół, a potem ponownie wzdłuż krojąc je na cienkie frytki.
Krok 3. Kawałki warzywa obtocz w mące, a następnie w jajku, aby na koniec zapanierować je w mieszance bułki, sera i przypraw.
Krok 4. Frytki ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. W urządzeniu umieść blachę i piecz przekąskę przez około 20 minut. Po upieczeniu podawaj z ulubionym sosem.
Frytki nie tylko z ziemniaków
Frytki to jedna z najlepszych przekąsek na świecie. Nie można ukrywać, że kawałek smażonego ziemniaka przypada do gustu wielu osób, a w dodatku doskonale pasuje do wielu dań, wzbogacając je o smak. Jak pokazuje powyższy przepis, ziemniaki nie są jednym warzywem, z którego można przygotować frytki.
Te z cukinii z pewnością zaskakują smakiem i chrupkością, czyli tym, co we frytkach najlepsze. Dlatego wypróbuj je zwłaszcza teraz, kiedy trwa sezon na to warzywo, a będziesz wracać do nich nieraz.
Dowiedz się, co dodawać do kotletów zamiast bułki tartej oraz wypróbuj przepis na znakomite ciasto z sezonowymi owocami.
Źródło: YouTube/Kulinarne przygody