Pokrusz pistacje i połącz z resztą składników. Najlepszy krem do ciast i tortów
Jeśli lubcie słodkie przekąski przygotowane samodzielnie w domu, to ten przepis jest właśnie dla Was. Smakowity krem pistacjowy idealnie pasuje do różnorodnych ciast i deserów. Zamiast kupować w sklepie, przyrządźcie go sami. Okazuje się, że nie jest to skomplikowane.
Do czego dodać krem pistacjowy?
Krem pistacjowy to świetny dodatek to wielu słodkich przekąsek. Ostatnio staje się coraz bardziej popularny i powstaje coraz więcej przepisów, w których jest obecny. Do czego warto go dodać?
Przede wszystkim krem pistacjowy do ciasta i różnych tortów pasuje idealnie. Ma gładką konsystencję, dlatego tez świetnie nadaje się do ubijania oraz łączenia go między innymi z mascarpone, śmietaną czy też czekoladą. Pasta pistacjowa wprowadza do różnorodnych deserów niepowtarzalny charakter i głębię smaku, która potrafi zawrócić w głowie.

Okazuje się, że wcale nie trzeba kupować takiego kremu, można go przygotować samodzielnie w domu, co z pewnością będzie bardzo satysfakcjonujące. Wystarczy sięgnąć po odpowiedni przepis na krem pistacjowy do tortów i innych deserów. Właśnie taki mamy Wam dzisiaj do zaproponowania.
Krem pistacjowy z mascarpone
Taki domowy krem pistacjowy z mascarpone idealnie nada się do wszelkiego rodzaju tortów, ciast i deserów. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 150 g pistacji obranych, niesolonych
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 60 g cukru pudru
- 60 g białej czekolady
- szczypta soli
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować domowy krem pistacjowy?
Taki krem pistacjowy to prawdziwy słodki przysmak. W pierwszej kolejności usuwamy skórki z pistacji. Przekładamy je do blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. W kolejnym kroku rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Do blendera z pastą pistacjową dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i całość dokładnie miksujemy tak, aby składniki ładnie się połączyły. Taką mieszankę przekładamy do dużej miski.
Następnie dodajemy do miski również mascaropne i całość dokładnie miksujemy blenderem kielichowym lub ręcznym. Z kolei śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem i szczyptą soli, po czym dodajemy ją do masy pistacjowej. Robimy to za pomocą delikatnego mieszania.
Krem wkładamy do lodówki na 30 minut, aby mógł lekko zgęstnieć. Tak przygotowany krem pistacjowy można zastosować podczas robienia różnych tortów, ciast czy deserów.
Sprawdź przepis na pyszną zapiekaną cukinię na kolację. Zobacz, jak zrobić wspaniałe naleśniki bez mąki i mleka.
