Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Dieta > Pomidory jeść ze skórką czy bez? Lekarka stawia sprawę jasno
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.07.2025 13:35

Pomidory jeść ze skórką czy bez? Lekarka stawia sprawę jasno

Pomidory jeść ze skórką czy bez? Lekarka stawia sprawę jasno
Fot. Canva

Pomidory to samo zdrowie, ale ich skórka czasem może być szkodliwa. Dotyczy to zwłaszcza osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Szczegółami podzieliła się ekspertka, Dr n.med Magdalena Cubała od jelit i chorób przewlekłych. Jeśli masz pomidory w swojej diecie, lepiej sprawdź, co ma do powiedzienia.

Pomidory ze skórką czy bez?

Chyba znaczną większość pomidorów jadamy ze skórką. Nic dziwnego – jest z pewnością jadalna, a przy tym dość trudna do usunięcia. Jednak nie każdemu służą takie owoce w pełnej krasie.

Lekarka dr Magdalena Cubała, zajmująca się zdrowiem jelit, wyjaśniła szczegóły na ten temat. Jak wyjaśnia, skórka może nie ulec strawieniu w przewodzie pokarmowym. Powstaje wtedy tzw. fitobezoar.

Fitobezoar ze skórki pomidorów

Co to takiego? Bezoary to stałe cząstki pokarmu, które zalegają w przewodzie pokarmowym i nie ulegają strawieniu. Dr Cubała porównuje je do sierści, która zostaje w żołądku kotów, na co receptą są dla tych zwierząt wymioty. Skórka może być podobnym ciałem obcym.

Tak że ja wolę obierać pomidory ze skórki, dlatego że sama mam bardzo wrażliwy przewód pokarmowy – podsumowuje lekarka.

Wskazuje ona jednak, że nie jako jedyna dopuszcza się podobnej praktyki. Jak zauważa, w kuchni śródziemnomorskiej pomidory często obiera się przed ugotowaniem. Również przecieranie to dobry sposób, by pozbyć się skórki.

Jak obierać pomidory

Obieranie pomidorów to nie taka łatwa sprawa. O wiele mniej uciążliwe jest w wypadku dobrych, letnich dojrzałych warzyw. Wtedy skórka może odejść praktycznie sama.

Aby jej pomóc, możemy pomidora sparzyć. Nakrawamy jego szczyt na krzyż niezbyt głęboko, a następnie zalewamy wrzątkiem. Po pół minuty przelewamy zimną wodą, która gwałtownie skurczy skórkę i ułatwi chwycenie i ściągnięcie jej.

Obieranie zimowych pomidorów

O wiele gorzej jest w wypadku importowanych pomidorów dojrzewających na południu. Ich odmiany dobierane są tak, by lepiej znosiły transport. Są też wyraźnie twardsze.

W takiej sytuacji mamy szansę na dokładniejsze ściągnięcie samej cienkiej, niemal przezroczystej pergaminowej skórki. Może się jednak okazać, że proces parzenia pomidorów może zająć nieco dłużej.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z poziomkami i kotlety schabowe panierowane w otrębach.