Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Poznajesz grzyby ze zdjęcia? Podczas grzybobrania mogą napędzić niezłego strachu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.10.2022 13:40

Poznajesz grzyby ze zdjęcia? Podczas grzybobrania mogą napędzić niezłego strachu

Poznajesz grzyby ze zdjęcia? Podczas grzybobrania mogą napędzić niezłego strachu
Wikipedia / LukeEmski / CC BY-SA 4.0

Niewiele osób wie, że na łąkach i polach można natrafić na prawdziwy skarb, jeśli chodzi o grzyby. Niepozorny twardzioszek przydrożny może odstraszać występowaniem w tzw. czarcich kręgach, generuje on bowiem wokół siebie poletka wypalonej trawy. Zaręczamy jednak, że twardzioszka przydrożnego nie trzeba się bać, a jego smak potrafi miło zaskoczyć.

Czarcie kręgi wokół grzybów powstają na skutek zawartego w nich związku chemicznego. Grzybnia twardzioszka wydziela amoniak, który skapując na trawę barwi ją na niebiesko i powoduje jej obumieranie. Owocniki grzybów rosną dodatkowo w kręgach. Trzeba przyznać, że w połączeniu z obumarłą trawą taki widok może robić wrażenie.

Występowanie grzybów twardzioszka przydrożnego

Twardzioszek przydrożny występuje przeważnie na łąkach i polach. Grzyby te często można spotkać na skraju drogi, stąd też ich charakterystyczna nazwa. Twardzioszek jest u nas dość pospolity, wobec czego łatwo się na niego natknąć.

Owocniki twardzioszka pospolitego spotkać możemy w okresie od maja do listopada. Grzyby są niewielkich rozmiarów i osiągają wysokość ok. 5-10 cm. Patrząc z góry, twardzioszka przydrożnego poznamy po gładkim, niemal płaskim jasnopomarańczowym lub jasnobrązowym kapeluszu o średnicy od 2 do 5 cm.

Twardzioszek przydrożny jest grzybem blaszkowym. Taki spód kapelusza kojarzy się raczej z grzybami trującymi, ale zdarzają się też jadalne gatunki. Blaszki twardzioszka są niemal białe, rzadko rozmieszone i stosunkowo grube.

Kulinarne zastosowanie grzybów twardzioszka przydrożnego

Twardzioszek przydrożny to grzyb, który bardzo dobrze nadaje się do suszenia. Jak w przypadku pozostałych gatunków, przeznaczone do suszenia osobniki powinny być zdrowe, bez śladów pleśni czy uszkodzeń. Z racji swoich niewielkich rozmiarów i niewielkiej zawartości wody, grzyby te suszą się dość szybko i bezproblemowo.

W przypadku twardzioszka przydrożnego do suszenia używamy jedynie kapeluszy. Twarde nóżki grzybów należy przez suszeniem usunąć. Trzonki są bowiem łykowate i zwyczajnie niesmaczne.

Grzyby twardzioszka przydrożnego charakteryzują się przyjemnym, nieco orzechowym posmakiem. Dzięki temu uświetnią przede wszystkim skład zup czy sosów. Już ponad sto lat temu jeden z polskich atlasów określił twardzioszka przydrożnego mianem jednego z najsmaczniejszych polskich grzybów. Koniecznie dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby. Skuteczne metody suszenia również nie są dla nas tajemnicą.

Poznajesz grzyby ze zdjęcia? Podczas grzybobrania mogą napędzić niezłego strachu
Canva / Radila Radilova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: