Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci
canva/wmaster890

Kupujecie wafle do lodów w sklepie? Przy odrobinie wysiłku dużo lepsze będziecie w stanie przygotować w domu. Kilka prostych składników — w tym masło, które sprawia, że ciasto jest delikatne i bardzo smaczne — wystarczą, by cieszyć się dobrze znanym przysmakiem. Spróbujecie?

Znacie na pewno to uczucie, kiedy jecie pyszne lody, a wafelek okazuje się pozbawiony smaku i nasiąknięty? Kupowane w sklepach słodycze nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Dlatego też warto samodzielnie przygotować smakowity dodatek do zimnego deseru. Będzie przyjemnie chrupiący i pyszny.

Przepis na znakomite wafle do lodów

Składniki:

  • 4 białka z dużych jaj

  • pół szklanki śmietany 36%

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • szczypta soli

  • 1 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej

  • 140 g masła

  • stopiona czekolada (opcjonalnie)

Jak zrobić wafle do lodów? Znamy prosty patent

Masło topimy na małej patelni lub w rondelku. Odstawiamy, by nieco ostygło. Białka umieszczamy w dużej misce. Starannie łączymy je z kremówką. Wsypujemy cukier i sól.

Mieszamy, po czym — nie przerywając miksowania składników — dodajemy roztopione masło i mąkę. Rozgrzewamy waflownicę. Jednolite ciasto na wafle do lodów przygotowujemy, wykładając po łyżce na środek płyty urządzenia i podpiekając przez około 1,5 minuty.

Wafelek musi być złocisty, lecz nie ciemnobrązowy. Każdy upieczony wyrób układamy na formie stożkowej z plastiku i kształtujemy jeszcze na gorąco tak, by uzyskać rożek. Dno możemy zabezpieczyć topiona czekoladą.

Inną opcją jest formowanie miseczek z wafli do lodów. Wystarczy na upieczonej porcji postawić kubek lub szklankę i palcami delikatnie pozawijać brzegi.

Wskazówka: wafle do lodów możecie również upiec w piekarniku. Wystarczy 6 do 8 minut spędzone w 180 stopniach Celsjusza. Masę ułóżcie na nieprzywierającej powłoce, np. teflonowej macie, a nie będzie problemu z jej wyjęciem.

Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na domowe lody. Szczególnie polecamy klasyczne śmietankowe oraz bananowe z nutą kawy. Są proste w przygotowaniu i pyszne.

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci
canva/LauriPatterson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: