Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na chlebek bananowy. Nikt mu się nie oprze

Prosty przepis na chlebek bananowy. Nikt mu się nie oprze

Prosty przepis na chlebek bananowy. Nikt mu się nie oprze
canva/jeangill

Chlebek bananowy jest doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie. Przyjemnie wilgotny i aromatyczny wypiek przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy rozdrobnić banany i starannie wymieszać je z pozostałym składnikami. Po upieczeniu smakują znakomicie. Spróbujecie?

Jeśli nie wiecie, co zrobić z dojrzałymi bananami, przepis na słodki chlebek pomoże wam wykorzystać owoce w pyszny sposób. Zrobienie tego pysznego wypieku jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Skusicie się?

Przepis na smakowity chlebek bananowy

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany

  • 70 g masła

  • 110 g cukru

  • 255 g mąki pszennej

  • 1 duże jajo

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • esencja waniliowa (opcjonalnie)

  • szczypta soli

Jak upiec smakowity chlebek bananowy? Prosty patent na słodkie śniadanie w zasięgu ręki

Masło topimy w garnuszku. Odstawiamy je, by ostygło. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Keksówkę o długości 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy je widelcem. Uzyskana masę łączymy z letnim masłem. Następnie wsypujemy sodę oczyszczoną, cukier oraz szczyptę soli. Wbijamy jajo. Masę uzupełniamy o esencję waniliową, jeśli jej używamy.

Starannie mieszamy, po czym dodajemy mąkę i sprawnie łączmy ją z pozostałymi składnikami. Ciasto przenosimy do formy i pieczemy około godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest wilgotne w środku.

Uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 10 minut, nim wyjmiemy wypiek. Chlebek bananowy podajemy po ostudzeniu. Najlepiej smakuje z domowym masłem orzechowym lub powidłem śliwkowym.

Prosty przepis na chlebek bananowy. Nikt mu się nie oprze
canva/olvas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: