Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje

Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje

Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
canva/Qwart

Zjedlibyście naleśniki, lecz zabrakło wam jajek? I tak możecie je przygotować. Nasz nowy przepis nie wymaga bowiem dodawania kurzego specjału. Zachowajcie tylko podane w instrukcji proporcje składników, a efekty będą więcej niż zadowalające.

Naleśniki można podać na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na wersję wytrawną z serkiem i pomidorami, czy też na słodki specjał z twarożkiem — będą lepiej smakowały, gdy ciasto wyjdzie cienkie i delikatne.

Dziś zdradzamy jak je przygotować, gdy nie mamy pod ręką jajek. Okazuje się, że składnik ten wcale nie jest niezbędny. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać proporcje użytych produktów, a naleśniki będą jednocześnie lekkie, smaczne i nie będą się rozpadać. Spróbujecie?

Przepis na doskonałe naleśniki bez jajek

Z podanych składników wyjdzie od 8 do 10 naleśników.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka

  • pół szklanki zimnej wody gazowanej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, olej i wodę gazowaną. Solimy. Składniki miksujemy starannie, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ją na 20-30 minut. Po tym czasie dokładnie ją mieszamy.

Jeśli zauważymy, że masa znacznie zgęstniała, warto dodać jeszcze trochę wody — konsystencja powinna być raczej lejąca, aby rozprowadzanie ciasta po patelni nie było trudne. Na dobrze rozgrzanej patelni umieszczamy porcję ciasta i smażymy ją, aż się zrumieni z obu stron. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówki:

  • Naleśniki będą wegańskie, jeśli zamiast mleka wykorzystacie napój roślinny. Pasował będzie zarówno owsiany, jak i sojowy czy migdałowy.

  • Odpoczywanie ciasta jest bardzo istotnym etapem. To właśnie wtedy powstaje siatka glutenowa, dzięki której masa nabiera odpowiedniej konsystencji po usmażeniu.

Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
Delikatne i cienkie naleśniki bez jajek będą doskonałe na słodko

Źródło zdjęcia: canva/GANNAMARTYSHEVA

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku